Suuri hirsitalo Norjassa

Kuvassa Erika ja Olaf  juuri uuteen kotiin muuttamisen jälkeen.

Ensin syntyy idea tai unelma. Sitä seuraavat ehkä piirrokset talvilomalla, esimerkiksi hahmotelmat vanhan kalenterin nurkkaan. Kaikki unelmien talon suunnitelmat alkavat todella muotoutua sitten, kun tontti on löydetty. Erikalla (38) ja Olafilla (39) oli rakennusprosessissa onnea – heillä oli Norjan Nannestadissa jo vanha kunnostettu lomatalo ja ajatus uuden talon rakentamisesta tontille oli kypsynyt ja kehittynyt jo vuosia. Kun juttelimme Erikan kanssa talvipäivänä joulukuussa 2017, kertoi hän tyytyväisenä unelmiensa talosta.

Osaatko sanoa, miksi valitsit talollesi hirsirakenteen?

Hirsitalon valintaan oli useita syitä. Ensinnäkin se oli arkkitehtonisesti oikea ratkaisu tontillemme ja toiseksi se sopi mittoihin, jotka meillä oli mielessämme. Harkitsimme itse asiassa myös höyläämättömistä luonnollisista puulaudoista (norjaksi villmarksbord) tehtyjä ulkoseiniä, mutta näin suuri talo olisi näyttänyt liian dominoivalta. Lisäksi meidän olisi silloin tullut tehdä ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin välikatto. Toinen vaihtoehto oli yhdistelmä hirsi- ja tavallista lautaseinää, mutta se olisi tuonut runsaasti muita ongelmia ja vanha lomatalo, jonka halusimme yhdistää uuteen taloon, olisi näyttänyt uuteen verrattuna epäsymmetriseltä. Tulee mainita myös se, että hirsirakenne mahdollisti Norjan rakennusvaatimukset huomioon ottaen enemmän joustavuutta – rakenteen hengittävyys tarkoitti, että pystyimme rakentamaan olohuoneeseen avotakan ja takat myös muualle taloon.

Miten rakennusprojekti alkoi?

Tutkimme asiaa Internetissä. Kun kävimme vuonna 2015 Hellerudslettassa Hyttemessenin metsämökki- ja maaseutuelämämessuilla, löysimme sen, mitä olimme etsineet. Norjassa hirsirakenteet liittyvät yleensä lomataloihin ja metsämökkeihin ja näin ollen pyöröhirsiin, jotka ovat yleisimpiä. Finnlogin liimahirsissä oli kuitenkin hyvä pinta ja ulkonäkö, jotka sopivat omakotitaloon, jota olimme Olafin kanssa suunnitelleet. Finnlog järjesti messuilla kilpailun, jonka palkintona oli tilaustyönä tehty arkkitehtuurisuunnitelma ja me voitimme!

Paljon onnea! Monet unelmoivat unelmiensa talon rakentamisesta, mutta pelkäävät prosessia. Millainen oli teidän kokemuksenne suunnittelu- ja rakennusprosessista?

Teimme tiheää yhteistyötä Finnlogin arkkitehdin, Liisin, kanssa, joka teki piirroksensa meidän suunnitelmistamme. Meillä oli asioista, joita halusimme, selvä visio, esimerkiksi lasiseinä ja kattoon asti avoin olohuone; halusimme myös saunan ja kellarin. Finnlog oli mielestäni helposti lähestyttävä ja talo näytti juuri sellaiselta, kuin olimme kuvitelleet. Kun suunnitelma oli valmis, päätimme myös tilata talon Finnlogilta, vaikka olimme prosessin aikana harkinneet myös muita yrityksiä.

Alussa halusimme talon, joka olisi muuttovalmis, mutta yhteistyö Finnlogin kanssa sujui hyvin ja Olaf on hyvin kiinnostunut rakentamisesta, joten hän otti itselleen projektipäällikön roolin. Finnlog toimitti kaiken, mistä olimme sopineet, oikeaan aikaan. Muutamia pieniä ongelmia toki oli, mutta se on rakennusprosessissa tavallista ja kaikki ratkaistiin. Toisella tontilla olleet rakentajat kehuivat virolaisia heidän suuresta työmotivaatiostaan ja työetiikastaan. Lisäksi kommunikointi Kuldarin (viennin myyntijohtaja) kanssa oli erinomaista – arvostimme sitä, että voimme aina soittaa hänelle.

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka rakentavat ensimmäistä kertaa elämässään?

Erika nauraa. Tekemistä on NIIN PALJON!

Onko liimahirsitalolla jotain etuja?

Totta kai! Hirsitalossa on paljon enemmän elämää! Meillä on hyvä, tiivis talo – valitsimme paksuimmat hirsiseinät ja päätimme olla lisäämättä ulkoverhousta. Talon lämmityslähteitä ovat takka ja vesilämmitys, ja talo pitää hyvin lämpöä. En tiennyt liimahirsistä aiemmin paljoakaan, mutta haluan sanoa, että  olkoon kyseessä lomatalo tai omakotitalo, vuorilla tai meren rannalla oleva tontti – liimahirsillä on mahdollisuuksia paljon enemmän kuin uskotkaan!

Saimme itsellemme yli 300 m2 kokoisen talon, joka oli mielestäni hyvin kohtuuhintainen.

Millaista uudessa talossa on asua?

Talo on hyvin viihtyisä ja siellä on hyvä sisäilma, joten olemme todella tyytyväisiä. Olemme asuneet täällä nyt yli vuoden ja täytyy sanoa, että talo on hyvin hiljainen ja siellä on rauhallinen ja rentouttava tunnelma. Se kyllä muuttuu pian, koska kolmen koiran lisäksi, on täällä pian myös kolme ihmistä – olen raskaana.

Oi! Paljon onnea teille molemmille ja kiitokset haastattelusta!