Sisustuksen suunnittelu

Ajatuksia hirsitalon sisätilojen suunnittelusta

Talon sisätilojen suunnittelun päätavoitteena on luoda toimiva, viihtyisä ja kaunis tila. Harkittu sisätilojen suunnittelu luo myös hyvän tunnelman, joka puolestaan synnyttää harmonisen kodikkuuden tunteen. Sisätilaratkaisussa parhaan tuloksen saavuttamiseksi tulisi lähteä talon ulkoarkkitehtuurista ja huomioida talon ympäristö.

Suosi luonnonmukaista

Koska talo itse on valmistettu luonnollisimmasta rakennusmateriaalista eli hirrestä, myös sisätilojen materiaalit suositellaan olevan mahdollisimman luonnollisia. Hirsitaloon sopivat luonnonkivet, puu, viilu, metalli, lasi, keraamiset laatat, laasti sekä paperitapetit. Hirsitalon sisälattiaksi sopivat niin lautalattiat, parketti, kivi kuin myös korkkipäällyste tai -matto. Huonekalujen ja sisustuksen valinnassa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja – puuta, viilua ja vaneria – ja yhdistellä niitä maalattuihin pintoihin.

Hirsitalojen sisätilojen suunnittelu voi olla tyyliltään hyvin erilainen

Hirren kanssa toimivat hyvin niin perinteinen, romanttinen kuin myös moderni ja minimalistinen tyyli. Hirsitalossa jää usein näkyviin monenlaisia pylväitä ja listoja. Korostamalla niitä erikoisdesigneilla voi luoda persoonallisen sisustuksen ja ne ovat samalla myös sitovia elementtejä kokonaisuuden luomisessa.

Monipuolisuus elävöittää vaikutelmaa

Hirsitalon tapauksessa voisi ajatella, miten rikastuttaa ja neutralisoida hirsiosaa, jotta se ei vaikuttaisi liian tylsältä ja “saunamaiselta”. Helpoin tapa on esimerkiksi petsata tai maalata seinät ja katto eri sävyllä ja vaikka viimeistellä joku sisäseinä koristelaastilla tai kivellä – näin voi luoda monipuolisemman sisätilan. Lämpimän puun vastapainoksi voi lisätä lasisia tai metallisia sisustuselementtejä.

Valaistus on tärkeä osa sisustusta

Hirsitalossa valaistuksen suunnittelu saattaa olla hieman hankalampaa, koska esimerkiksi upotettuja valaisimia ei voi käyttää kaikkialla. Omat rajoituksensa asettavat myös näkyvät kattopalkit. Projektori- ja kiskovalaisimet sopivat tällaisessa tapauksessa hyvin. Painottamalla puurakenteita kohdevalolla saamme mielenkiintoisen ja miellyttävän sisätilan. Valaistusratkaisun tulisi olla joustava, jotta tilaa voi muuttaa halutusti joko kodikkaaksi tai hohtavan valkoiseksi. Valonlähteiden valinnassa tulisi huomioida myös se, että puu nielee valoa.