Tutkimus

 

Lämpö ja kosteus

Finnlog tutkittu ajanjakson 12.05.2008-18.05.2009 hirsiseiniä ilmatiiviys ja soojafüüsikalisi ominaisuudet. Tarkoituksena oli tarkistaa lämmönjohtavuus liima puun, ilmatiiviys paineessa 50 Pa, ja asettaa sen säteilyn lämpöeristys tilan todellisissa olosuhteissa.

Lämmönvaihtimen tulokset

Nykyisten määräysten, rakentaminen puun soojaerijuhtivus λ 0,13 W / (m² C): tässä tapauksessa on 0,2 m paksu massiivinen puinen seinä lämmönkestävyys R0 1,78 m² K / W ja lämmönjohtavuus U0 on 0,56 W / (m² K).

Testin tulokset osoittivat, kuitenkin huomattavasti vähemmän todellinen lämmönjohtavuus pohjoisen seinän oli 0,48 W / (m² C), ja Etelä seinän 0,43 W / (m² Q) . Sekä takaseinä soojaerijuhtivus λ oli 0,11 W / (m² C), joka on normi rakenne puun 18% pienempi kuin terminen erityinen johtavuus vaatimus. Merkittävä paraneminen johtuu auringon kokonaiskorkeuksien vaikutuksesta seinään.
Glutamaatin paino oli hyvin stabiili 10 – 14%: n välillä. Termografiassa ei havaittu ilmavuotoa.

Hirsitalon lämpöeristys kasvaa auringon säteilyn ansiosta

Jokaisessa materiaalissa on lämmönsiirto, jonka aikana lämpeneminen siirtyy kylmemmälle puolelle. Esimerkiksi jos otat metallilusikan ja laitat sen toiseen kuumaan veteen, se ei ole kovin pitkä, kun lusikka muuttuu kuumaksi vedeksi. Rakentamisen fysiikassa tätä siirtoa kutsutaan lämmönsiirrolla.

Eri seinärakenteet käyttäytyvät tässä eri tavalla. Esimerkiksi, log seinät ovat talviolosuhteissa, joissa ulkolämpötila on selvästi pienempi kuin huoneessa, lämmin virta läpi kulkevan materiaalin suurempi ja terminen kestävyys on hieman alhaisempi. Keväällä, kun aurinkosäteily tehostuu, tukkien höyryteho vähenee vähitellen ja lämmönkestävyys lisääntyy.

Lämpövahkarakennuksissa ja polystyreenipäällysteisissä kivitaloissa lämmön virtaus on pieni eikä tällaisia luonnollisia muutoksia ole. Tämä lisää jonkin verran parempaa lämpöeristystä, mutta ei lämmön kerääntymistä ja inertia: lämmityksen ollessa pois päältä huone jäähtyy nopeasti tässä tapauksessa.

Kuten keväällä ja syksyllä, aurinko paistaa hirsiseinät ja heijastaa myös ympäröivien pintojen, se lämpenee ulkopinnan tukin, joka aiheuttaa lämpövirta pienenee ja terminen vastus nousee. Elävää luonnollisella tavalla ja hengittää hirsitaloa – aivan kuten ihminen – tekee talvienergian säästöjä keväästä syksyyn, säästää ja kerää energiaa.

Hirsitalo on lämmin talvella ja miellyttävän viileä kesällä

Talvella hirsitalo on miellyttävän lämmin pinta-alan ja puun lämpöisyyden vuoksi. Ulkoilman lämpötilan vaihtelut säilyttää korkea terminen kapasiteetti hirsiseinän sisäpinta ja ilman lämpötila on sama: ei säteile kylmän seinämän palkasta, mutta se on miellyttävän lämmin.

Kun avaat ikkunan talvella, huoneen lämpötila laskee jyrkästi. Niinkin alhainen lämpökapasiteetti materiaaleja ei ole hitautta ja pintalämpötila on huomattavasti pienempi kuin sisäilman lämpötila, lämpötilan sopivan kehyksen tai kivitalo palauttaminen pitkään ja on tehtävä lämmittämiseen. Hirsirakennus palautuu sen jälkeen, kun ikkuna on suljettu, lämpötila seinät, koska sen hyvä terminen kapasiteetti (puu varastoi lämpöä) nopeasti ja pienin kustannuksin, koska se erottaa varastoitunut lämpö seinät.

Kesällä lumi tekee samoista fyysisistä puulaatuista miellyttävän viileää. Kun aurinkosäteily loistaa ikkunoiden läpi, huonelämpötila nousee voimakkaasti tavallisessa talossa. Kuitenkin huonelämpötila ei nouse hirsitalossa, koska puupoltin alkaa kuumentaa seiniä seiniin. Yöllä lämpötila laskee ja jäähtää seinälle varastoitunutta lämpöä päivällä. Tämä luontainen järjestelmä takaa vakaan ja vakaan lämpötilan hirsimökissä.

Hirsitalon kosteustaso on jopa

Ilmankosteus tai vesihöyryn määrä ilmassa vaikuttaa merkittävästi henkilön hyvinvointiin. Liiallinen ilma aiheuttaa limakalvojen vaurioita ja allergisia reaktioita. Nestemäinen ilma luo suotuisat olosuhteet bakteerien ja reumatismin leviämiselle.

Alhaisissa lämpötiloissa veden määrä ympäristössä on pienempi. Tämä luo olosuhteet, joissa ilmaa vaihdetaan lämmitykseen ja tuuletukseen, mikä aiheuttaa huomattavan kosteaa ilmaa. Kivi- ja kehysseinät eivät absorboi tai absorboi kosteutta. Sitä vastoin, palkka seinä on erinomainen kosteuden tallennuskapasiteetti, joka pysyy kelohirsitalossa aikaan lyhyen aikavälin vaihteluita suhteellisen kosteuden kosteustaso vakaa.