Hirsitalon mikroilmasto teki vaikutuksen perheeseen

Luonnon keskelle rakennetussa kaksikerroksisessa hirsitalossa asuu Sveitsistä Viroon muuttanut perhe.

Mari ja Helder päättivät rakentaa itselleen kodin, koska he eivät löytäneet kiinteistömarkkinoilta sopivaa taloa muutama vuosi sitten.

He valitsivat Finnlog-hirsitalon vieraillessaan yhdessä Finnlogin aiemmin rakentamista taloista ja koettuaan ensimmäistä kertaa hirsitalon ainutlaatuisen mikroilmaston.

 

 

Valinnaksi hirsitalo

Ennen paluutaan Viroon Mari asui Sveitsissä 12 vuotta, mutta syvä yhteys kotimaahan ja halu palata juurilleen toivat hänet takaisin. Mari ja hänen miehensä Helder olivat pohtineet tätä muutosta jo jonkin aikaa, ja päätös palata syntyi, kun he tunsivat lastensa olevan oikean ikäisiä. ”Se oli periaatteessa nyt tai ei koskaan”, Helder muistelee.

Kodin etsintää vaikeutti se, että perhe asui vielä 2 000 kilometrin päässä, mikä teki prosessista tavanomaista haastavamman.

He aloittivat tutkimalla kiinteistömarkkinoita ja katsomalla jo rakennettuja koteja, mutta huomasivat nopeasti, ettei mikään todella sopinut heille. Jokin häiritsi aina – oli se sitten sijainti, suunnittelu tai talon taustalla oleva tarina.

Niinpä he päättivät rakentaa uuden kotinsa itse. Kun he löysivät sopivan tontin, alkoivat he tutkia eri vaihtoehtoja rakentamiseen. Perheystävän suosituksesta he tutustuivat hirsitaloihin ja tapasivat virolaisia puutalovalmistajia.

”Ratkaiseva hetki oli, kun näimme talon Viimsissä. Kävelin taloon ja tunsin, että tässä se on – tunnelma, materiaalit – mikään ei voinut voittaa sitä”, Mari kuvailee ensimmäistä kokemustaan Finnlogin rakentamasta talosta.

Helder ymmärsi myös, että hirsitalo oli oikea valinta käytyään Viimsin kodissa. Asuttuaan erilaisissa asunnoissa sekä Portugalissa että Sveitsissä hän huomasi eron välittömästi.

”Asuttuani näissä pienissä asunnoissa, joissa on niin sanottuja satunnaisia materiaaleja, tunsin eron heti, kun astuin taloon, jossa on ainutlaatuinen mikroilmasto. Minulle se oli hetki, jolloin meidät oli myyty!” hän kuvailee ensimmäistä kokemustaan hirsitalossa.

Perhe uskoo, että he olisivat voineet saada saman talon muillakin materiaaleilla, mutta luonnollista tunnelmaa ei olisi voinut luoda muuten.

Koti, joka täyttää koko perheen tarpeet

Rakennusprosessi alkoi heti COVID-kriisin puhkeamisen jälkeen, ja haasteita lisäsi se, että perhe oli vielä kaukana Virosta. Siksi oli ratkaisevan tärkeää löytää kumppani, johon he voivat luottaa täysin näinä epävarmoina aikoina.

Kriisi toi matkustusrajoitusten lisäksi myös viivästyksiä ja hinnankorotuksia toimitusketjuihin. Jotta projekti pysyisi raiteilla, he olivat jatkuvasti yhteydessä Finnlogin kanssa.

”Puhuimme joka viikko, ja hinnat nousivat edelleen tilanteen vuoksi, mutta mielestäni selvisimme siitä tiiminä erittäin hyvin. Vaikka viivästyksiä oli, meillä ei ollut kiire talon kanssa. Talo valmistui juuri silloin, kun suunnittelimme muuttavamme eli kesällä 2022. Ajoitus oli täydellinen”, Helder kertoo.

Keskeinen osa prosessia oli yhteistyö Finnlogin arkkitehdin Liis Sagadin kanssa, joka ymmärsi heti perheen vision. Tavoitteena oli luoda kompakti, valoisa koti, joka sulautuu ympäröivään luontoon.

Koska tontille ei juuri paista auringonvaloa ja perhe halusi säilyttää mahdollisimman suuren osan tontin puista, päätettiin ikkunoista tehdä suuria. ”Halusin sen tunteen, että kun olen sisällä ja katson ikkunasta ulos, sulaudun automaattisesti ulkoympäristöön”, Mari kuvailee toiveitaan.

Hän totesi myös, että he eivät halunneet massiivista taloa vaan mieluummin viihtyisän, käytännöllisen kodin, jossa on kaikki tarvittava.

Kaksikerroksisen talon ensimmäisessä kerroksessa on avoin olohuone ja keittiö, kylpyhuone ja kodinhoitotilat. Makuuhuoneet, joissa lapsille on runsaasti tilaa leikkiä, sijaitsevat toisessa kerroksessa. Helder huomauttaa, että tilaa voisi aina olla enemmän, sillä heillä on kolme lasta, mutta hän kehuu Finnlogin kykyä suunnitella ja rakentaa tilaa hyödyntävällä tavalla.

”Mielestäni talo sopii meille tilan suhteen täydellisesti, ja jos pidämme järjestystä yllä, se täyttää kaikki tarpeemme”, hän sanoo.

Marin mielestä rakennustiimi oli erittäin ammattitaitoinen. ”Koko prosessin ajan aina kun kävin työmaalla, työntekijät tulivat juttelemaan ja keskustelemaan kanssani. Jopa niinä lyhyinä hetkinä, kun olin täällä, löysimme aina ratkaisuja – he todella miettivät asioita kanssamme”, hän kuvailee rakentamisen aikaisia vierailujaan.

Ainutlaatuinen tunnelma

Perhe arvostaa erityisesti kodin yhteyttä luontoon, kestävyyttä ja erinomaista designia. Tämä näkyy talon jokaisessa yksityiskohdassa. Hirsitalon mikroilmasto tarjoaa mukavan ja rauhallisen tunteen, jota ei voi saada missään muunlaisessa talossa.

”Kun meillä on vieraita tai kun perheeni vierailee Sveitsistä, he kaikki sanovat, että talon sisäilma ja tunnelma eroavat kaikista heidän aiemmista kokemuksistaan. Tämä vain vahvistaa aikaisempaa omaa kokemustamme”, Helder sanoo.

”Se tunne, miltä se tuoksuu, kun kosketat sitä – sitä ei voi mihinkään muuhun. En vaihtaisi sitä mihinkään”, Mari kuvailee kokemuksiaan hirsiseinistä.

On ollut myös humoristisia hetkiä, kun ystävät ja perhe ovat kyselleet hirsitaloasumisesta. Yleisin kysymys on ollut, kuinka perhe voi asua hirsitalossa ankarina talvina, kun lämpötila laskee reilusti alle nollan. Ihmiset olettavat, että talon on oltava erittäin hyvin eristetty. Monet eivät voi uskoa, että massiivipuu itsessään suojaa kylmältä.

”Sanon heille, että se on vain puuta. He pysähtyvät aina ja ajattelevat: ”Se ei voi olla oikein”, koska ihmiset eivät ole tottuneet siihen. He tulevat tarkistamaan, eikö hirsien välissä todella ole mitään”, perhe kertoo.

Vaikka uuden kodin löytäminen oli pitkä prosessi ja monia haasteita tuli vastaan, Mari kertoo yhteistyön sujuneen moitteettomasti:

”Koko prosessi Finnlog-tiimisi kanssa oli merkittävä kokemus. Ei lainkaan ongelmia – tiimissäsi on erittäin ystävällisiä, avuliaita ja ystävällisiä ihmisiä. Jos voisin tehdä sen uudestaan, tekisin. Se oli mahtavaa!”