Usein kysytyt

Millaiseen ilmastoon hirsitalot sopivat?
Hirsiseinät kestävät hyvin kosteutta ja lämpötilojen vaihtelua. Seinämateriaalina tämä on melko ainutlaatuinen, koska se vähentää tilassa lämpötilan ja kosteuden aiheuttamia vaihteluita.

Tarvitseeko hirsitaloa lämpöeristää? Miten paksua lamellihirren tulee olla, että talo pysyy lämpimänä myös 30 asteen pakkasella?
Talon lämpöeristyksestä kertoo sen lämpötase. Asuintalojen seinien rakennuksessa käytettävä massiivinen lamellihirsi, jonka mitat ovat 202×260 mm ei tarvitse täydentävää lämpöeristystä. Kuten kaikkien talotyyppien tapauksessa, myös hirsitalon rakennustöissä tulee kiinnittää huomiota katon ja perustuksen lämpöeristykseen, sillä suurin osa lämpöhukasta tapahtuu juuri näiden rakenteiden kautta.

Miten CLT-elementti eroa painumattomasta hirsiseinästä? CLT on painumaton ja taipumaton rakenne, joka sallii monipuolisen varustelun: mm. runkoon integroidut sirot ja listattomat ikkunat, julkisivujen verhoilun lukemattomat vaihtoehdot, sisäpintojen erilaiset tehtuurit.

Mitkä edut CLT-rakentaminen antaa talon suunnittelulle? / Mitä etuja CLT-rakentamisessa on? Arkkitehtuurin ja kantavat rakenteet voi yhdistää suunnittelemalla näkyviä kantavia CLT-rakenteita. Rakenteellinen tiiveys on CLT-taloissa huippuluokkaa, joka tukee myös energiataloutta.

Onko CLT rakentamisen kustannukset korkeammat kun hirsirakentamisessa? CLT-rakentaminen on hieman kalliimpaa, kuin hirsirakentaminen johtuen pääasiassa julkisivuverhoilusta ja rakenteellisesta lisävarustelusta.

Tarviiko CLT erityistä lämmöneristystä? CLT-rakenteiden talo ei tarvitse erillistä lämmöneristystä. Kaikista rakentamistamme CLT-taloista tulee A- tai B-energialuokan taloja.  Ulkopuolelle asennettava lisälämmöneristys on kuitenkin mahdollinen. Lisää CLT-talon ominaisuuksista löydät, tietoa CLT-taloista osiosta.

Mitä liimaa CLT-taloissa käytetään ja onko se haitallista? CLT-elementtien liimaamiseen käytetään formaldehyditöntä PUR-liimaa standardin EN301 mukaan; päästöluokka E1. Liima ei ole haitallista.  CLT-elementeillä on myös rakennusmateriaalien M1-päästöluokitus.

Miten Finnlogin hirsitalot on lämpöeristetty? 
Finnlog käyttää talojensa lämpöeristykseen selluvillaa, joka asennetaan kohteeseen koneellisesti puhaltaen. Selluvilla tehdään puusta valmistetusta jätepaperista, joten se soveltuu erinomaisesti talojemme valmistusmateriaaliksi. Selluvilla on lämmöneristysominaisuuksiltaan hyvin kilpailukykyinen materiaali ja sen etuna yleisiin mineraalivilloihin verrattuna on sen kyky sitoa ja myös vapauttaa kosteutta. Selluvillassa käytettävä antiseptinen aine booraksi suojaa sitä mahdollisilta tuholaisilta ja jyrsijöiltä ja antaa villalle hyvän palonkestävyyden. Yksi selluvillan positiivisista ominaisuuksista on myös sen asennushelppous ja -nopeus, joka vaikuttaa asennuskustannuksiin. Lue lisää hirsitalon lämpöeristyksestä ja selluvillasta täältä.

Mitkä ovat hirsitalon edut verrattuna tiilitaloon?
Ihmiset, jotka valitsevat hirsitalon, arvostavat luonnollista asuinympäristöä. Lisäksi puun valmistuksessa käytetään 10 kertaa vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja. Kiven valmistukseen kuluu noin 10 kertaa enemmän energiaa. Bioenergeettisesti hirsitalo on ihmiselle ominaisempi kuin tiilitalo.

Mistä puusta Finnlogin hirret valmistetaan?
Finnlog käyttää hirsien valmistukseen kuusta sekä mäntyä. Molemmista puista saa laadukkaita hirsiä, joilla ei ole hintaeroa. Kuusihirret ovat vaaleampia ja niiden oksat ovat pienemmät. Mäntyhirret ovat hieman tummempia ja oksakohdat ovat suuremmat sekä selkeämmin erottuvat. Omaan taloon voi valita hirren, joka miellyttää enemmän omaa silmää.

Mitä eroa on tavallisella hirrellä ja lamellihirrellä?
Tavallinen hirsi on niin sanotusti yhtenä kappaleena, kun taas lamellihirsi on liimattu kuudesta puulamellista yhteen niin, että puun sydän jää hirren ulkopintaan. Tämä tekee lamellihirrestä vakaan ja vahvan, ja antaa sille hyvän lämmöneristyskyvyn. Lamellihirsi ei halkeile tai painu, mikä on toisinaan tavallisen hirren ongelma. Lamellihirressä säilyy myös puun hyvät ominaisuudet, kuten kyky säädellä kosteutta ja taata taloon hyvä sisäilma.

Miten lamellihirsitalon ulkoseiniä kannattaa huoltaa? Kuinka usein huolto kannattaa tehdä?
Finnlog käyttää talojensa puuyksityiskohtien viimeistelyyn pääasiassa läpikuultavia puumaaleja eli lasuureja. Läpikuultavaa lasuurimaalia käyttäessä kaunis puurakenne jää näkyviin myös viimeistelyn jälkeen. Enemmän pigmenttiä sisältävät tummemmat sävyt suojaavat puuta UV-säteilyltä kauemmin, vähemmän pigmenttiä sisältäviä vaaleampia sävyjä tulee uusia useammin. Maalia uusiessa aluspinta tulee puhdistaa huolellisesti. Tämän toimenpiteen jälkeen uuden maalikerroksen levittäminen on melko nopeaa.
Toinen mahdollisuus puupintojen viimeistelyyn on käyttää niin sanottuja peittäviä puumaaleja. Peittävä maali kestää ja suojaa puuta paremmin, mutta se peittää puun kauniiit kuviot ja sitä uudistaessa aluspinnan puhdistamisen kanssa tulee nähdä hieman enemmän vaivaa. Lue lisää puutalon viimeistelystä täältä.

Voiko hirsitalon rakentaa myös erikoisprojektina? Tekeekö se rakentamisesta kalliimpaa?
Hirsitalon voi rakentaa myös yksilöllisen projektin pohjalta. Rakentamisen hinta ei riipu siitä, onko kyseessä tavallinen projekti vai erikoisprojekti, vaan rakennettavan talon koosta ja monimutkaisuudesta.

Voiko Finnlogin kautta tilata olemassa olevan puurunkotalon projektin myös hirsitalolle ja tilata talon sen projektin mukaisesti?
Yleisesti on mahdollista ottaa pohjaksi olemassa oleva puurunkotalon projekti ja suunnitella sen pohjalta hirsitalo. Tarkan vastauksen voimme antaa, kun olemme tutustuneet projektiin.

Onko mahdollista rakentaa olemassa olevalle talon perustukselle Finnlog talo?
Talojamme voi rakentaa myös olemassa olevalle perustukselle. Silloin halutun projektin mitat tulee muuttaa olemassa olevaa perustusta vastaaviksi.

Voiko asiakas itse valita tulisijan ja sisustuksen tarjoajan?
Finnlogin yksi tärkeimpiä vahvuuksia on joustavuus. Sisustusmateriaalien valinnan lisäksi asiakas voi myös muuttaa projektia omien tarpeidensa ja toiveidensa mukaan.

Onko teillä valmismallia ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetusta kaksikerroksisesta talosta, jossa on autotalli talon vasemmassa päädyssä? 
Juuri sellaista valmistaloa ei löydy valikoimastamme, mutta on toteutettavissa muuttamalla jotain toisista talomalleistamme. Pystymme suunnittelemaan talon aivan toiveidesi mukaan jos valmiista esimerkeistä ei löydy sopivaa.

Onko mahdollista, että toimitamme teille hirret ja te valmistatte niistä talon?
Lamellihirsi valmistetaan aina valitusta raaka-aineesta ja ainoastaan tietystä puun osasta, joka on hankittu tietyltä alueelta, kuivatettu ja lujuuslajiteltu. On hyvin vaikea arvioida, löytyykö metsästänne juuri hirren valmistukseen soveltuvaa raaka-ainetta. Ongelmana on myös ylijäävä puu, joka jää käyttämättömäksi. Tärkeää on myös huomioida, että tehdas sijaitsee Keski-Suomessa, joten raaka-aineen kuljetuskustannukset voivat nousta liian suuriksi yhtä taloa varten.