Villa Luellan LVI- ja sähkösuunnittelu – voiko kaiken ennakoida?

LVIS-URAKASSA KAIKKI LÄHTEE SUUNNITTELUSTA

Villa Luellan LVIS- ratkaisut toteutti Spigot Oy, joka keskittyy nimenomaan uusien asuinrakennusten LVI- ja sähkösuunnitteluun ja asennuksen.

LVI-työnjohtaja Eemeli Tiitinen Spigotilta neuvoo uutta taloa rakentavaa miettimään heti alussa tarkkaan, mitä haluaa ja tarvitsee:
”Kaikki lähtee suunnittelusta. On tärkeää, että talon rakennuttaja on yhteydessä LVIS-kumppaniin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. LVI- ja sähkösuunnittelijat kannattaa ottaa mukaan heti kun alkaa hahmottua millainen talo rakennetaan ja minne”, Eemeli muistuttaa.

”Useimmilla talon rakennuttajilla on alusta asti mielessä esimerkiksi lämmitysjärjestelmä. Nykyisin päädytään useimmiten lämpöpumppuun, mikäli mahdollista. Ratkaisujen valintaan vaikuttavat kunnan rakennusmääräykset, jotka määräävät esimerkiksi, saako maahan porata maalämpökaivon. Jos tontti on pohjavesialueella, se ratkaisu on yleensä poissuljettu. Jos maalämpö ei onnistu tai sitä ei haluta, ovat ilma-vesi-lämpöpumppu tai poistoilmalämpöpumppu seuraavat vaihtoehdot. Niissä energiatehokkuus on hieman alhaisempi kuin maalämmössä, mutta hankintakustannuksiltaan ne ovat edullisempia”, Eemeli sanoo.

MUISTETTAVAA LVIS-SUUNNITTELUSSA

Mitä paremmin ja pitemmälle asukas suunnittelee ja miettii tarpeensa, sitä vähemmän yllätyksiä tulee ja sitä sujuvampaa rakentaminen on. Asiakkaan on mietittävä, mitä tarvitsee ja haluaa, ja mielellään mahdollisimman tarkkaan. Pohjatyönä kannattaa kysellä kokemuksia, selailla nettiä ja tutustua erilaisiin ratkaisuihin.

Usein etenkin ensimmäistä kertaa rakentaville tulee yllätyksenä miten aikaisessa vaiheessa sähkösuunnitelma pitää tehdä, vaikka kodin muuta sisustusta ja kalustusta ei olisi vielä ehditty miettiä alkua pidemmälle. Sisustussuunnittelijan käyttö onkin suositeltavaa, sillä osaava suunnittelija pystyy auttamaan myös LVI- ja sähkösuunnittelun yhdistämisessä muuhun sisustukseen heti alusta lähtien.

Eemeli neuvoo miettimään heti kättelyssä kaikki mahdolliset ratkaisut:

  • Millaisen valaistuksen haluaa? Entä pesutilan ja keittiön?
  • Millainen varustelu?
  • Halutaanko seiniin upotetut vai perinteiset wc-istuimet? Millaiset suihkuhanat?
  • Halutaanko vaikkapa ns. piilosuihku, jossa putket ovat pois näkyvistä rakenteissa?

”Huonejako, ja jopa sisustuskin, pitäisi olla pääpiirteissään mietitty, jotta tietää, missä kaikkialla tarvitsee vesipisteitä – samoin se, millaiset hanat tai suihkut haluaa, ja missä tarvitaansähköpisteitä ja pistorasioita jne.” Eemeli ohjeistaa.

Tekniikasta ei tarvitse tietää. Asiantuntija kyllä auttaa ja kertoo, miten ja mikä on teknisesti mahdollista ja osaa suositella toimivia ratkaisuja, kustannusarvioita ja tehdä ehdotuksia ratkaisuista, mistä asiakkaalla ei ole selvää näkemystä. Realismi tulee toki usein vastaan, ellei budjetti ole rajaton.

”Jossain vaiheessa suunnittelu on tietenkin sitten lyötävä lukkoon ja päätettävä, mikä riittää ja valmistauduttava elämään sen kanssa” Eemeli muistuttaa.
”Itse rakentaminen etenee usein niin vauhdilla, että siinä vaiheessa ei enää tehdä kovin isoja muutoksia menettämättä merkittävästi aikaa ja rahaa.”

Huolellisinkin suunnittelu voi tuoda yllätyksiä: ”Villa Luellassa suurin keskustelu käytiin siinä vaiheessa, kun huomattiin, että pilareilla seisovan talon alla styrox-kourulla eristetyt viemäriputket näyttävät ikävältä tietystä kulmasta katsottuna. Kaikkea ei voi aina ennakoida. ”Tätä asiaa ei suunnitteluvaiheessa ollut osattu visualisoida. Vaikka havainne- ja D3-kuvat ovat hyviä, ei niistäkään kaikkea huomaa”, Eemeli sanoo.
”Todettiin, ettei viemäriputkia olisi muulla tavalla voitu asentaa, jos halutaan että ne toimivat. Lopulta päädyttiin pinnoittamaan näkyvät putket mahdollisimman huomaamattomaksi harmaalla putkieristepinnoitteella.”

minna parikka lvis kuvia

SÄHKÖ JA VALAISTUSKIN ON SUUNNITELTAVA HYVISSÄ AJOIN

Myös sähkö ja valaistus kuuluvat asioihin, jotka tulee huomioida suunnittelussa. Sekä LVI- että sähkösuunnitelmat toimitetaan hyvissä ajoin työmaalle, jotta johdoille ja kaapeleille osataan kaivaa paikat. Muutokset ovat mahdollisia noin 3-4 kk maanrakennustöiden aloittamisesta. Sen verran, joskus puoli vuottakin, on harkinta-aikaa ennen kaapeloinnin alkua, jos huomaa puutteita tai muuttaa mieltään vaikkapa valaistuksen suhteen.

Villa Luellaan piti tehdä sähköliittymä. Sähkön vedon hinta riippuu sähköyhtiöstä, liittymien hinnat löytyvät taulukoista kunkin sähköyhtiön sivuilla.

Minna Parikalla oli taloon valmis valaistussuunnitelma ja hän hankki valaisimet itse. Villa Luellan sähköstä ja valaistuksesta vastaava Valtteri Leppänen Spigotilta kertoo, että asiakkaan rooli yhteistyössä korostuu, kun asiakkaalla on omat materiaalit: ”Silloin on asiakkaan vastuulla se, että kaikki materiaali kaapeleineen ja tarpeineen on ajoissa työmaalla silloin kun pitääkin”

”Uudenlaisiin valaisimiin ja niiden asennukseen on asentajien tietysti ensin perehdyttävä. Villa Luellassa oli hiukan erikoisempia ja haastavampia ratkaisuja, muttei mitenkään mahdottomia”, Valtteri sanoo. Talossa valaistus ei ole pelkästään katossa, vaan esimerkiksi terassilla on maavalot ja valaistusta on ikkunanpuitteissa

. 

Nykyisin on yleisintä integroida valaistus sisälle rakenteisiin ja led on oletusarvo polttimissa, näin Villa Luellassakin. Integroiduissa spoteissa muuntaja jää piiloon rakenteisiin.
Valaistuksen ottaa ammattitaitoinen arkkitehti suunnittelussa huomioon, koska lampuissa on aina valmistajan asettama turvaväli kattorakenteisiin:
”Uppospottien turvaväleissä puhutaan yleensä senteistä, mutta jos se tulee yllätyksenä, se voi riittää siihen, että ollaankin pulassa”, Valtteri huomauttaa.
Lohdutuksen sanana Valtteri kertoo, että pintavalukin on mahdollinen ja ”nykyisin löytyy jo oikein hyvän näköisiä jälkikäteen asennettavia vaihtoehtoja, joiden ulkonäkö ei eroa paljon integroiduista. Niiden asennus toki on vähän työläämpää”.

”Villa Luellan töitä sujuvoitti se, että asiakas oli saavutettavissa, jos kysyttävää tuli. Säästää aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse odotella vastauksia. Tällaisessa ideaalitilanteessa voi lähettää, asentajat paikalle ainoastaan tarvittaessa ja silloin kun se on järkevää”, sanoo Valtteri

”Tässä kohteessa oli tiedossa, että haasteita voi olla odotettavissa, mutta hyvin meni ilman ihmeellisimpiä vaikeuksia” Valtteri summaa projektia.

Villa Luella on yrittäjä ja kenkäsuunnittelija Minna Parikan rakentuva kakkoskoti. Lue mistä kaikki sai alkunsa.

minna parikka omakuva vaalenpunainen mekko