Hirsitalojen ikkunat

Luonnonmateriaaleista rakennettuun hirsitaloon sopivat parhaiten puuikkunat, ja on luontevin valinta tällaiseen talotyyppiin. Hirsitaloon ei saisi missään nimessä laittaa PVC-ikkunoita. Toisena vaihtoehtona on asentaa hirsitaloon puu-alumiini-ikkunat, mutta tällainen valinta käy päinsä vain muotokieleltään moderniin taloon, jossa alumiinipuitteet eivät pistä häiritsevästi silmään.

Ikkunatyypin valinta

Ikkunoiden valinnassa on ensimmäisenä tehtävänä ikkunatyypin valinta.

Eniten käytetty ikkunatyyppi on saksalaistyyppinen ikkuna. Sen merkittävinä etuina ovat käyttömukavuus ja helppohoitoisuus. Ikkunan käyttöä ja avaamista helpottaa erityisvalmisteinen lukitusjärjestelmä, joka mahdollistaa ikkunan avaamisen myös kippi- ja kääntöikkunana. Saksalaistyyppisen ikkunan etuna on myös se, että ikkunan voi jättää tuuletusasentoon pelkäämättä sateen sisäänpääsystä (paitsi tuulisella säällä ja voimakkaassa sateessa). Ikkunaan on helppo asentaa myös hyönteisverkko, joka pitää häiritsevät hyönteiset visusti ulkopuolella.

Saksalaistyyppinen ikkuna on yksikehyksinen ikkuna, jossa on normaalisti kaksi- tai kolminkertainen lasipaketti.

Tanskalaistyyppisiä ikkunoita käytetään jonkin verran vähemmän. Nämä ikkunat avautuvat ulospäin ja avaamismahdollisuuksia on useita. Ikkuna voidaan avata ulospäin sivusta avautuvana, sivulta liukuavattavana, alta avattavana ja kääntöikkunana. Ulospäin avautuvien ikkunoiden peseminen ulkoapäin on vaikeampaa, tuulisella tai sateiselle säällä ei saa jättää ikkunaa auki. Tanskalaistyyppinen ikkuna on myöskin yksikehyksinen ikkuna, jossa käytetään yleensä  kaksi- tai kolminkertaista lasipakettia.

Voi valita myös suomalaistyyppiset ikkunat, joissa ikkuna avautuu sisäänpäin. Suomalaistyyppiset ikkunat ovat kaksikehyksiset ikkunat, jotka toisiinsa yhdistettynä mahdollistavat ikkunan vain osittain avaamisen, joten päivittäinen käyttö ja huolto on hieman hankalampaa. Suomalaistyyppisten ikkunoiden ulkokehyksessä on yleensä yksinkertainen lasi ja sisäkehyksessä kaksinkertainen lasipaketti.

Ikkunoiden lämmöneristys

Ikkunoiden paremman lämmöneristyksen saavuttamiseen on lasipaketin lisäksi tärkeä merkitys myös ikkunankehysten profiililla, tiivisteillä ja heloilla. Nykyään suositellaan valittavan lasipaketin, jonka lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on noin 1 W/m2 tai pienempi. Tällaiseen arvoon päästään selektiivilasin, lasien välisen argonkaasun ja yhä enemmän myös lasipaketissa muovi- ja komposiittimateriaalista valmistettua väliprofiilia käyttämällä. Paremman lämmöneristyksen tarjoavien kolminkertaisten lasipakettien suosio on kasvussa.

Ikkunoiden tilaaminen

Ikkunoiden valinnassa on ensisijaisesti arvioitava ikkunoiden avaamisen tarvetta. Laadukkaat ja monenlaisia avaamismahdollisuuksia tarjoavat ikkunat ovat kalliita ja siksi on jokaisen ikkunan kannalta parasta arvioida, kannattaako tilata avattava ikkuna. Jokaiseen tilaan pitäisi kuitenkin varata ainakin yksi avattava ikkuna, mutta kaikkiin talon ikkunoihin avaamismahdollisuuden varaaminen on todennäköisesti tarpeetonta ja näin voidaan rakentamiskustannuksissa säästää sievoinen summan.

Ennen ikkunoiden tilaamista on tarkistettava (ja mieluiten useamman kerran) kaikkien ikkunoiden mitat, avaamistarpeet ja myös ikkunoiden värikoodi, jotta tilaus laaditaan oikeilla tiedoilla.