Ilmatiiviyden saavuttaminen on oleellista

Ilmatiiveys pitää kotisi kunnossa

Riittämätön ilmatiiviys on eräs pahimpia talojen kosteusongelmien ja mm. homeen aiheuttajia. Huonon ilmatiiviyden omaavissa vaipparakenteissa syntyy ajan mittaan vaurioita, jotka huonontavat asuintilojen kuntoa ja ovat haitallisia asukkaiden terveydelle. Jos rakenne ei ole riittävän ilmatiivis, myös rakennuksen lämmitysenergian kustannukset kasvavat.

Ongelma pahenee käytännössä senkin takia, että kosteusvauriot ilmenevät usein vasta sen jälkeen, kun tavanomainen takuuaika (normaalisti 2 vuotta) on umpeutunut. Riittämättömän ilmatiiveyden aiheuttamien vaurioiden korjaustyöt ovat usein varsin laajoja ja kalliita. Usein ne edellyttävät vaipparakenteiden avaamista, vaurioituneiden paikkojen korjaamista ja sen jälkeen rakenteiden uudelleen tiivistämistä ja viimeistelykerroksen uusimista.

Ilmatiiviyden saavuttaminen on nykyaikaisessa rakennuksessa tärkeä tehtävä, minkä merkitystä asiakkaat eivät usein tiedosta ja siksi voidaan edelleen havaita eri rakennusvaiheissa olevia kohteita, joissa asiaan ei ole riittävästi paneuduttu.

 

Ilmatiiviys on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa

Talon vaipparakenteiden ilmatiiviyden varmistamiseen on tärkeää, jotta ilmatiiviysvaatimukset huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Joka kohdassa arvioidaan yksittäisten ratkaisujen käyttökelpoisuutta ja määritellään näin toteutettavat ja toimivat vaihtoehdot. Suurimmassa osassa tapauksia on selvitettävä ja suunniteltava yksittäiset työvaiheet ja varmistettava, että nämä toteutuvat rakennusprosessin aikana suunnitellulla tavalla.

Jos rakenteen ilmatiiviyden saavuttamiseen vaadittuja vaiheita ei ole asianmukaisesti huomioitu ja oikeaan aikaan toteutettu, on niiden myöhemmässä vaiheessa toteuttaminen usein joko mahdotonta tai tekee rakennushankkeesta huomattavasti kalliimman.

Ilmatiiviyden varmistaminen on oltava taattua koko rakennuksen käyttöiän ajan ja siksi on toimiva ratkaisu suunniteltava ja toteutettava toimivana ajassa, ei pelkästään rakennuksen valmistumisen aikana.

Finnlog pitää talojen rakentamisessa ilmatiiviyden saavuttamista ensisijaisen tärkeänä ja on kehittänyt siihen tarkoitukseen käytännössä toimivat ratkaisut. Finnlog-rakennuksiin suoritetut ilmavuotolukujen mittaukset ovat olleet vaadittua tasoa huomattavasti paremmat. Tutustu CLT-talon ilmatiiviyteen tästä.

 

Mihin huomiota on keskitettävä?

Ilmatiiviyden saavuttamiseen tulisi käyttää toimivia ja vanhentumiselta suojattuja tiivistysmateriaaleja. Kriittisimmät ja tärkeimmät tiivistystä vaativat paikat liittyvät oviin ja ikkunoihin, vaipparakenteiden kulmiin ja liitoskohtiin.

Erilaisten tiivistysteippien käytössä on aina varmistettava ensin pohjamateriaalin puhdistaminen pölystä ja liasta. Tarvittaessa ja riittävän tartunnan varmistamiseen on pohjamateriaali myös pohjustettava. Tiivistysteippien asentamiseen on käytettävä sopivia muovilastoja tai rullia, joilla teippi painetaan ja hierotaan kiinni alustaan ja varmistetaan siten riittävä tartunta teipin ja alustan väliin. Läpivientien tiivistämisessä on hyvä käyttää kauluksia ja sopivia mastiksitiivisteitä.

Laadukkaimpia tiivistemateriaaleja voidaan laadusta tinkimättä käyttää jopa -10° C pakkasessa.

Ilmatiivis talo takaa pitkäaikaisen ja hyvinvoivan rakennuksen!