Kylpyhuone hirsitalossa

Kylpyhuone on joka talossa, jollei kunniapaikalla, niin yksi talon tärkeimpiä tiloja. Aloitamme ja lopetamme päivämme kylpyhuoneessa. Käytämme kylpyhuonetta aktiivisesti päivittäin ja ympäri vuoden.

Kylpyhuoneet ovat muuttuneet ajan kuluessa jonkin verran avarammiksi ja valoisammiksi. On myös todella tärkeää, että kylpyhuoneet olisivat puhtaita ja kiiltäviä, jotta tuntisimme olomme siellä hyväksi ja rentoutuneeksi niin aloittaessamme kuin myös lopettaessamme päivää.

Millaisia odotuksia kylpyhuoneen tulisi vastata?

1) Kestää päivittäistä kosteuskuormitusta
Kosteuskuormituksen kanssa toimeen tuleminen tarkoittaa suuresti sitä, että kylpyhuoneessa olisi kunnollinen vedeneristys ja se olisi suojattu liikkumiselta. Kylpyhuoneen seinärimat tulisi kiinnittää hirsiseinään liukuraudoilla mahdollistamaan hirsiseinän painumisen. Jos sitä ei tehdä, kylpyhuoneen laatoitetuilta seiniltä voi pudota laattoja ja myös vedeneristys voi mennä rikki. Toinen mahdollisuus on käyttää kosteissa tiloissa kivilohkoista tehtyjä väliseiniä, jolloin hirsiseinään liittämättömän kaksinkertaisen seinän avulla kadotetaan kaikki mahdolliset liikkumiset, jotka voisivat vahingoittaa esimerkiksi suihkunurkkauksen vedeneristystä.

2) Mahdollistaa pintojen helpon puhdistamisen
Puhtauden ylläpitämisen kylpyhuoneissa tulisi olla mahdollisimman helppoa ja juuri siksi kylpyhuoneissa käytetään enimmäkseen laattapintoja. Mitä isommat laatat seinissä, sitä helpompi niitä on myös myöhemmin puhdistaa. Lattiassa tulisi seurata, että suihkunurkkauksessa ja sen edessä olisi käytössä mieluummin pienemmät laatat tai vaikka mosaiikkilaatat turvallisuuden takaamiseksi. Vaikka olemassa on myös erilaisia pinnaltaan vähemmän liukkaita keraamisia laattoja, niin varmin on silti sellainen laatoitettu pinta, jossa laatat ovat pienempiä ja saumoja on sen verran enemmän. Tällainen pinta ei jää suuremmastakaan vesi- tai shampoomäärästä liukkaaksi ja kaatumisvaara on minimaalinen. Saumat kuitenkin likaantuvat ajan kuluessa, mutta niitä voidaan puhdistaa tai saumata uudestaan.

Kylpyhuoneissa voidaan käyttää myös maalattuja pintoja, mutta mieluiten kauempana kosteista alueista.

3) Kylpyhuoneessa on oltava lämmin

Lattialämmitys on tullut melkeinpä standardiksi kylpyhuoneessa, jotta lattia olisi paljaalla jalalla astuttaessa miellyttävä. Lattialämmitys on suosittu myös siksi, että silloin kosteus haihtuu kylpyhuoneesta nopeammin. Joskus lattialämmitys laitetaan kylpyhuoneisiin jopa kaksinkertaisesti; alapuolelle vesilattialämmitys, joka toimii talvella, keväällä ja syksyllä sekä yläpuolelle erikseen vielä sähkölattialämmitys, jota käytetään kesällä. Ajatus on siinä, että kesällä ei silloin tarvitse käyttää päälämmitysjärjestelmää, mutta sähkölämmitys mahdollistaa lämpimän kylpyhuoneen lattian käytön myös kesällä.

Tavallisesti kylpyhuoneen lämpötila pidetään muutamaa astetta korkeammalla kuin muualla talossa. Kylpyhuoneen lämpötila on tavallisesti n. 22-23 astetta. Lattialämmityksen lisäksi kylpyhuoneeseen on hyvä laittaa myös pyyhekuivain.

4) Kylpyhuoneessa on oltava kunnollinen ilmanvaihto

Kylpyhuoneessa syntyvä kosteus on poistettava talosta kunnolla toimivan ilmanvaihdon avulla. Kylpyhuoneissa poistoritilä suunnitellaan tavallisesti juuri suihkunurkkauksen alueelle, jossa kosteus on suurin. Toimivassa ilmanvaihdossa tulee myös ilman sisäänvirtauksen olla taattu ja siksi kylpyhuoneen ovissa tulisi käyttää joko tuuletuskynnystä tai esimerkiksi kylpyhuoneen ovilevyn alareunassa olevaa tuuletusritilää.