Taidokkaat ratkaisut pientaloihin

Isompi talo ei aina tarkoita tilaa ja toimivuutta

Iso talo tuntuu ensi näkemältä houkuttelevalta, mutta suuremmat rakennus- ja sisustuskustannukset sekä asumiskustannukset pakottavat ajattelemaan käytännöllisemmin ja hakemaan sopivaa pienempien talojen joukosta. Pienempi ei tarkoita, että talossa olisi vähemmän mukavuuksia tai joistakin mukavuuksista tinkimistä. Päinvastoin, pienemmässä talossa on yleensä miellyttävämpää asua, sillä kun suunnitelma on tarkoin pohdittu, talossa on kaikki tarpeellinen käden ulottuvilla.

Mikä tekee talosta viihtyisän ja mukavan?

Talon tilajakauma

Talon tilajakauma ja sen tarkoituksenmukainen ja tarvittaessa monipuolinen käyttö on joka talon kohdalla ensiarvoisen tärkeä. Tilojen tarkoin suunniteltu sijainti talossa, käytävät, kulkureitit ja ulospääsyt terassille tekevät talosta kompaktin ja samalla mukavan käyttää.

Sisäänrakennetut kalusteet

Mitä vähemmän talossa on vapaata tilaa, sitä tarkoituksenmukaisempaa on käyttää se mahdollisimman tarkoin hyväkseen. Taloon sisäänrakennetuilla kaapeilla ja hyllyillä sekä muilla ratkaisuilla on mahdollista ottaa talon kaikki neliöt tehokkaaseen käyttöön myös pystysuunnassa. Myös sillä, että jokaisella esineellä ja tarvikkeella on paikkansa, on oma merkityksensä ja talo pysyy siistinä vähemmällä vaivalla, kaikki tarvittava löytyy nopeasti.

Kalusteiden valmistajat tarjoavat nykyään hyvinkin toimivia ja oivaltavia ratkaisuja, jotka edesauttavat tilojen tehokasta hyötykäyttöä. Kodinhoitohuoneesta saa kalusteisiin yhdistetyillä ja ulos vedettävillä tasoilla vähällä vaivalla työhuoneen tai silityspisteen. Keittiössä voi luoda erillisiä tasoja ja hyllyjä ruoanvalmistusta helpottamaan tai laskutilana käytettäväksi. Kaikki kulmaukset voidaan sisäänrakennetuilla kalusteilla ottaa käyttöön vaikka ovesta ulos vedettävillä kulmaratkaisuilla, joten yksikään kulma ei jää käyttämättä.

Taloon luo tilan tuntua myös vapaa lattiapinta. Siksi voisi pienempään taloon suunnitella, jos suinkin mahdollista, erillinen ja viimeisintäkin yksityiskohtaa myöten hiottu vaatehuoneratkaisu, joka on taitavasti suunniteltuna erinomainen säilytystila. Tai sitten suunnitellaan tiloihin yksi iso seinäkaappi, johon voi sijoittaa vaatehuoneeseen kuuluvat tavarat ja kaiken muun tarpeellisen, mitä ei joka päivä tarvita. Näin jää vapaata lattiapintaa, joka muuten olisi useamman erillisen kaapin alla ja tila näyttää visuaalisesti tilavammalta ja valoisammalta.

Takka tai uuni keskellä taloa

Pienemmässä talossa pystyy talon keskiosaan sijoitettu takka tai uuni lämmittämään koko talon tarvittaessa nopeastikin ja auttaa siten vähentämään talon peruslämmitysjärjestelmän kuormitusta. Ajoittain tapahtuvien sähkökatkosten aikana on tällainen takka- tai uunilämmitys ainoa toimiva ja luotettava lämmitysjärjestelmä. Takka tai uuni toimii myös tunnelman luojana. Ei ole mukavampaa kuin ihailla kylmänä talvi-iltana liekkien loimua ja nauttia ihanasta lämmöstä.

Visuaalinen ja optinen illuusio

Myös vaaleat värisävyt ja taitavasti sijoitetut peilipinnat luovat tilasta suuremman ja tilavamman tilan mielikuvan, kuten myös tilojen koon ”kasvattaminen”, isoilla ikkunoilla, lattiasta kattoon ulottuvilla verhoilla ja muilla sisustusratkaisuilla. Huolellisen sisustuksen avulla voidaan tilojen ilmettä muuttaa paljonkin. Myös valaistus ja valaistusteho tekevät tiloista ikään kuin isompia ja siksi kannattaa suunnitella erilaiset valaistusratkaisut kaikkein eniten käytössä oleviin tiloihin. Olohuoneen ja keittiön on hyvä olla kirkkaasti valaistuja ja lisäksi voidaan erilaisilla valaistusratkaisuilla korostaa työpisteitä tai käyttää valaistusta tunnelman luomiseen.

Yhteenvetona todettakoon, että merkitystä ei ole niinkään talon koolla, vaan sillä, miten tila on otettu käyttöön.

Jos kaipaat tukea kotisi suunnitteluun, kysy lisää suunnittelupalvelustamme!