CLT-elementtien asennus eli normipäivä Finnlogin työmaalla

CLT-elementtien asennusprosessi muistuttaa nopeudessa ja tehokkuudessa perinteisen valmistalon pystytystä. Ero on materiaalissa, laadussa, ja työmaalla tehtävän käsityön määrässä. CLT-levyt tehdään valmiiksi tehtaalla ja kuljetetaan työmaalle, missä ne asennetaan tiiviisti paikoilleen.

WisdomHousen CLT-levyjen asennusvaiheen logistiikasta ja organisoinnista vastannut projektipäällikkö Elvis Pärnpuu kertoo oman tehtaan antavan tarvittaessa vähän joustoa aikatauluun: ”Toki muut meneillään olevat projektit ja valmistamisen kesto huomioiden. Valmistusprosessia ei voi nopeuttaa, jottei laatu kärsi.”

”Projektipäällikkönä tehtäväni on antaa edellytykset asennukselle. Siihen kuuluu työnteon aikataulutus ja tavaran tilaus ajoissa niin, että elementit ovat paikalla oikeaan aikaan työvälineiden kanssa. Pyrin helpottamaan asentajien työtä varmistamalla, että kaikki toimii mahdollisimman mutkattomasti ja ajallaan. Asentajat tekevätkin sitten loput”, kuvailee Elvis työnkuvaansa.

 

Kokemus ja ammattitaito takaavat sujuvan asennuksen

Elvis kehuu elementtien asennuksen sujuneen projektissa hyvin: ”WisdomHousen elementtien asennuksessa oli kokenut ja ammattitaitoinen vakioporukka, joten asennus oli sujuvaa.” Hän kaivaa muistiinpanoistaan tiedon, että seinien asennukseen meni kaksi päivää, tarkalleen 18 tuntia. ”Kun perustus on oikein tehty, työmaalla pystytys sujuu aika nopeasti.”

Pystytyksessä on oleellista hyvä nostokalusto ja sen ammattitaitoinen käyttäjä.

”Nosturi on elementtien asennuksessa isoin kustannus”, kertoo Elvis. ”Siksi asentajat ennakoivat työvaiheet ja suunnittelevat kaiken mahdollisen etukäteen. Merkitään, mikä elementti menee mihinkin ja miten. Se nopeuttaa prosessia, eikä nosturi seiso tyhjän panttina tontilla.”

”Toki on asioita, jotka voi tehdä vasta työmaalla, kuten elementtien tiivistys.”

Elementtien asennuksen jälkeen alkaa rakentamisen aikaa vievin osuus

Ulkoseinien jälkeen asennetaan ikkunat, mahdolliset väliseinät, mikäli nekin ovat elementeistä tehty, ja kattotuolit.

Muuten valmiiseen runkoon jätetään pääovi tai muu sopiva aukko rakennustöiden aikaiseksi kulkureitiksi. Sen jälkeen alkaa talonrakennuksen aikaa vievin osuus.

”Runko on vain osa totuutta, sillä loppu tehdään työmaalla”, huomauttaa Finnlogin myynti-insinööri Marko Turunen.

”Lattian valu, katon rakennus, päällysteet ja julkisivun verhoilu sekä kaikki sisätilojen pinnat tehdään käsityönä paikan päällä.”