Rakennustyö alkaa maanrakennuksesta ja perustuksista

Rakennustyötä Finnlogin WisdomHouse projektissa valvoo Marko Turunen, jolla on sekä talonrakennustekniikan insinöörin että louhinta- ja maanrakennustekniikan teknikon koulutus. Vastaavana työnjohtajana Marko valvoo, että rakennustyö etenee hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan ja huolehtii viranomaisyhteyksistä ja tarvittavasta raportoinnista sekä myös osaurakoiden, kuten maanrakennus- ja talonrakennus yhteensovittamisesta.

Marko myöntää, että vastaavan työnjohtaja rooli voi olla stressaava, kun on useampia kohteita valvottavana, mutta hyvät suunnitelmat järjestelmässä ja rakkaus lajiin auttaa.

Maanrakennuksen työt riippuvat tontin ominaisuuksista

Finnlogin CLT- tai hirsitalon rakennusaika on noin neljä kuukautta, ja työmaalla tapahtuu koko ajan: ”Aikataulu on tarkka ja optimoitu: kun kirvesmiehet ovat poissa, voidaan tehdä putki- tai sähköasennustöitä ja niin edelleen.”

Yksi talonrakennusprojektin kohokohdista on loppuvaiheen käyttöönottokatselmus. ”Onhan se juhlallinen ja herkkäkin hetki, kun asiakkaasta tulee asukas, ja hän saa avaimet ja käyttöönsä uuden kodin”, Marko sanoo.

WisdomHousen maanrakennustyöt, perustuksien tekeminen räjäytystöineen, aloitettiin vuoden 2022 puolella. Tontin alla on kalliota, mikä on Suomessa hyvin yleinen maaperä. Maanrakennustyöhön kuuluu monta asiaa, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi:

Maanrakennuksen ja perustuksen valamisen yhteydessä asennetaan myös vesijohdot, viemärit ja hulevesijärjestelmät sekä liitetään ne kunnan verkkoon, samoin kuin sähkö- ja datajärjestelmät.

Finnlog WisdomHouse maanrakennus Finnlog WisdomHouse maanrakennustyöt Finnlog WisdomHouse maanrakennus

”Omakotitalon maanrakennustyöt räjäytyksineen kestävät yleensä kuukauden verran, riippuen toki tontin ominaisuuksista”, kertoo Marko.

Maanrakennuksen osuus talon kokonaiskustannuksista on yleensä 10-15 prosenttia.

Marko kertoo maanrakennuksen periaatteiden räjäytys- ja perustustyössä pysyneen, mutta menetelmien ja välineiden kehittyneen vähitellen hänen uransa aikana: ” Nykyisin voi esimerkiksi syöttää mittaukset ja suunnitelmat suoraan kaivinkoneen järjestelmään, mikä helpottaa elämää.”

”Helppoa, kun sen osaa”

 ”WisdomHousen tapauksessa maanrakennuksessa haasteellisinta oli hakea talon korkeusasema, eli lattian korkeus ja talon sijainti korkeussuunnassa” Marko kertoo.

Rakennusvalvonnan ja messuorganisaation vaatimuksesta lattian pintaa piti laskea, jotta talo saatiin sopimaan messualueen kokonaisuuteen. Siksi kalliota jouduttiin louhimaan metri enemmän kuin  oli alun perin suunniteltu.

Kysyttäessä räjäytyksissä esiintyvistä vaikeuksista Markolla ei tahdo tulla mitään mieleen, mutta hetken mietittyään hän keksii jotain: ”Korkeintaan kiviä voi joskus karata naapuritontille, mutta se on kyllä äärimmäisen harvinaista, sillä ala on pitkälle kehittynyttä ja kaikki toimenpiteet suunnitellaan etukäteen hallitusti.” Helppoa, kun sen osaa.

Finnlog WisdomHouse maanrakennustyöt talvella Finnlog wisdomhouse maanrakennustyöt talvi

WisdomHouse-projektista poikkeuksellisen tekee projektin kesto. ”Tämä on todella pitkän aikajanan projekti, sillä sen voi laskea alkaneeksi jo ensikontaktista syksyllä vuoden 2020 Tuusulan asuntomessuilla!” Marko sanoo.

Asuntomessut ovat muutenkin tulleet tutuksi, sillä Marko laskee kuluvan vuoden olevan hänen 27. kertansa messuilla, vieraana tai töissä. Ensimmäisillä asuntomessuillaan Marko kävi jo 1990-luvun taitteessa.

Finnlog WisdomHouse on Finnlogin Tommy Hellstenille suunnittelema talo. Talo on nähtävissä Loviisan Asuntomessuilla 7.7.-6.8.2023.

Tommy Hellsten valokuva kotona otettu

Tommy Hellsten on suomalainen kirjailija, terapeutti, luennoitsija ja kouluttaja, joka on kirjoittanut useita elämäntaidollisia teoksia. WisdomHouseen valmistuu myös terapiatyössä toimivat työ- ja vastaanottotilat.