Energiatehokkuus

Energiatehokkuus

Talojen energiatehokkuus on yhä tärkeämpää rakentamisessa. Vuodesta 2018 saakka rakennettujen talojen tulee päästä vähintään energialuokkaan C. Massiivipuutalot eivät ole tästä poikkeus. CLT- ja hirsitaloista saa energiatehokkuudelta A-luokkaisen.

Vaikka massiivipuutalon energiatehokkuus on hivenen huonompi lämmönläpäisykertoimeltaan eli U-arvoltaan, kompensoimalla talon muita rakenteita saadaan niistä aivan yhtä energiatehokkaita kuin muistakin taloista. Kokonaisuuteen vaikuttavat muun muassa talon ikkunat, ovet, ja ylä- ja alapohja. Lisäksi talon ilmatiiveydellä ja päälämmitysmuodolla on merkitystä.

Miten talo saadaan A-luokkaan?

Massiivipuutalon energiatehokkuus saadaan huippuunsa eli A-luokkaan kiinnittämällä huomiota eri rakenteisiin ja tekniikkaan, josta lämpöhäviötä voi syntyä. Lämpöä häviää harakoille ikkunoista, ovista, ulkoseinistä, ilmanvaihdosta, lämpimästä käyttövedestä ja talon ylä- ja alapohjasta.

Jo pelkästään ilmanvaihdon osuus on 35 % kokonaishäviöstä. Seinien osuus kokonaisuudesta on ainoastaan 15 %. Kunnollinen eristys talon ylä- ja alapohjaan, laadukkaat ovet ja ikkunat ja nykyaikainen päälämmitysjärjestelmä takaavat, että talosta tulee energialuokaltaan hyvä.

Lämmitysjärjestelmällä on suuri vaikutus

Nykyaikaisella lämmitysjärjestelmällä tarkoitetaan, että lämmitysmenetelmän ei tule saastuttaa. A-luokkaan pääsee yleensä valitsemalla maalämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun. Myös kaukolämpö on aika hyvä lämmitysmuoto tästä näkökulmasta. Puulla tai pelletillä lämmittäminen on suhteellisen neutraali lämmitysmuoto.

Öljylämmitystä tai sähköllä lämmittämistä pidetään eniten saastuttavina tai kuluttavina lämmitysmuotoina, eikä ne valitsemalla enää todennäköisesti pääse hyvään energialuokkaan. Aurinkopaneelit ja -keräimet ovat hyvä lisä, kun talo halutaan saada A-luokkaan.

Ilmatiivis massiivipuu

CLT- ja hirsiseinien positiivinen puoli muihin seinämateriaaleihin verrattuna on niiden kyky varastoida itseensä lämpöä. Massiivipuu lämpenee kesällä hitaammin ja talvella taas jäähtyy hitaammin kuin muut materiaalit. Tarkalla ja huolellisella asennuksella päästään erinomaiseen ilmantiiveyteen, jota mitataan q50-luvulla.

Lue Finnlogin rakentamisen palveluista!