Hetenan pääsuunnittelija on palkittu arkkitehti Mikki Ristola

Finnlog Hetenan pääsuunnittelija Mikki Ristola on 31-vuotias arkkitehti ja helsinkiläisen AOR Arkkitehdit -toimiston osakas. AOR on erikoistunut vaativien julkisten rakennusten, kuten koulujen ja museoiden suunnitteluun sekä puurakentamiseen. Toimisto on palkittu lukuisissa arkkitehtuurikilpailuissa ja toimiston merkittävimpiä töitä ovat Helsinkiin vuonna 2019 valmistunut Jätkäsaaren peruskoulu sekä Tuusulan asuntomessualueen läheisyyteen, Rykmentinpuiston tulevalle keskusta-alueelle rakennettava Tuusulan lukio ja monitoimitalo Monio, joka tulee olemaan Suomen ensimmäinen kolmikerroksinen hirsikoulu. Mikki Ristola on eri suunnittelutöiden kautta tutkinut sekä nykyaikaista että perinteistä puurakentamista. Ristolan palkittu suunnitelma Petäjäveden keskiaikaisen puukirkon yhteyteen rakennettavasta vierailijakeskuksesta tutki CLT-rakenteiden mahdollisuuksia, sovittaen samalla uudisrakennuksen historialliseen puurakentamisen arvoympäristöön.

Ristola sai vuonna 2018 tehtäväksi suunnitella Finnlogille talomalliston, joka käsittäisi sekä CLT- että hirsirakenteisia omakotitaloja. Suunnittelun tavoitteena oli kehittää talomalleja, jotka tulkitsisivat suomalaisen pientalorakentamisen klassikkotypologioita ja soveltaa niitä nykyaikaiseen puurakentamiseen ja pientaloarkkitehtuuriin. Yhtenä talomalleista syntyi Hetena, joka on Ristolan ja Finnlogin tulkinta yksityisen sisäpihan rajaavan atriumtalon klassisesta talotyypistä.

Autriumtalon muotoilulla yksityisyyttä

Finnlog Hetena soveltuu erityisen hyvin Puustellinmetsän kaltaiseen tiiviiseen, kaupunkimaiseen korttelirakenteeseen, jossa tontin koko on rajallinen. Atriumtalon keskeisenä ominaispiirteenä on, että rakennuksen sisätilat avautuvat isosti atriumpihalle, jolloin talon julkisivut voivat muuten olla niukasti aukotetut, mikä lisää yksityisyyden tunnetta kaupunkimaisessa ympäristössä. Rakennus koostuu L-muotoisesta asuinrakennusosasta sekä siihen yhdistävän kattomuodon avulla liitetystä autokatoksesta. Yhdessä rakennusosat rajaavat keskelleen rauhallisen sisäpihan, josta kuitenkin avautuu näkymiä ympäristöön kahteen suuntaan ja joka saa auringon- ja luonnonvaloa katon ison avauksen kautta. Talon sisätilat avautuvat koko matkaltaan isoin lasiseinin atriumpihalle, tehden ulkotilasta talon sisätilojen jatkeen. Atriumtalossa sisäpiha toimii talon rauhoittavana päätilana, joka on vahvasti läsnä osana talon sisätiloja ja johon talon elämä voi laajentua erityisesti lämpiminä vuodenaikoina.

Toimiva pohjaratkaisu mahdollistaa muokkaukset muuttuvissa elämäntilanteissa

Finnlog Hetenalle on pyritty kehittämään mahdollisimman hyvin toimiva pohjaratkaisu, joka on atriumtalon perusratkaisulle ominainen ja jossa tilat liittyvät luontevasti ja vaivattoman oloisesti toisiinsa. Rakennus jakautuu vyöhykkeittäin julkisemmista asumisen tiloista yksityisempiin. Aputilat on sijoitettu päätilojen yhteyteen helposti käytettäviksi, mutta kuitenkin niin, etteivät ne häiritse talon päätiloja, mikä mahdollistaa talon asukkaille sujuvan arjen. Sisätilojen sydämen muodostaa atriumpihaan isoin liukulasiovin avattava avoin olohuone-ruokailutila-avokeittiö. Olohuoneesta liukuovin rajattava ylimääräinen huone talon nurkassa voi toimia esimerkiksi kotitoimistona, tarjoten hyvät mahdollisuudet etätyöhön. Talon joustava rakenne ja pohjaratkaisu mahdollistavat makuuhuoneiden lisäämisen muuttuvien elämäntilanteiden mukaan. Talon asuinosan pihanpuoleisessa päässä sijaitsee sauna, josta on lyhyt matka vilvoittelemaan katetulle terassille atriumpihan ja vehreän takapihan väliin.

Rakennuksella on veistoksellinen kattomuoto, vastakkaiset nurkat yhdistävä vino harjakatto ja siihen puhkaistu atriumpihan iso avaus, jonka avulla rakennus näyttäytyy monipuolisen erilaisena ja kiinnostavana eri suunnista tarkasteltuna. Ulkopuolen musta, puu hiiltämällä toteutettu julkisivuverhous ja musta peltikatto antavat rakennukselle yksiaineisen hahmon, jota atriumpihan ja pihakatosten vaalealla puulla käsitellyt pinnat rikkovat, korostaen talon pihaa ja sisäänkäyntejä sekä tehden rakennuksen sisätiloihin liittyvästä sisäpihasta lämpimän ja valoisan.

Lue lisää AOR Arkkitehdeistä täältä: https://aor.fi/