Miksi talon rakennussuunnitelma kannattaa tehdä syksyllä?

Talon rakentamisen kesto

Rakentamisen sesonkiaikaa on kesä ja suurin osa yksityistalojen rakentamisista aloitetaan jo keväällä tavoitteena muuttaa omaan taloon ennen talvea tai ehtiä ainakin niin pitkälle, että voi jatkaa sisätöiden tekemistätalven kuluessa.

Jos tavoitteena on aloittaa rakentaminen keväällä, tulisi rakennussuunnittelua miettiä jo aikaisin. Katsotaanpa lyhyesti prosesseja, jotka tilaajan on käytävä läpi. Suluissa näkyy näihin työvaiheisiin arvioitu tarvittava aika.

1) Rakennussuunnitelmien alustava laatiminen (1-3 kuukautta)

Rakennussuunnittelu on pitkä prosessi, jota ei voi tehdä muutamassa päivässä. Suhteellisen aikaa vievää on itselle sopivan talon suunnitteleminen, koska se vaatii usein paljon lukemista, tutkimista ja tiedustelua. Pimeinä syysiltoina on yleensä enemmän aikaa kirjoittaa muistiin lähtökohdat ja toivomukset sopivan talon löytymiseksi.

Myös rakennusyrityksillä on syksyllä enemmän aikaa neuvoa potentiaalisia asiakkaita ja jakaa tietoa.

 

2) Maan osto (1-4 kuukautta)

Usein hankitaan tontti hiukan aikaisemmin kuin on valittu sopiva talo. Talon on sovittava tontille ja ympäristöön. Talon suunnittelu ja tontin ostaminen voivat tapahtua myös samanaikaisesti.

 

3) Suunnittelu (1-4 kuukautta)

Vaikka asiakas haluaisi vakioprojektin, pienten lisäpyyntöjen toteuttaminen vie oman aikansa. Useimmissa tapauksissa standardiprojekteihin tehdään joitakin muutoksia, koska asiakkaiden tarpeet ovat hiukan erilaisia.

Jos asiakas kuitenkin valitsee yksilöllisen projektin, menee suunnitteluun huomattavasti enemmän aikaa. Yksittäisen projektin suunnitteluun tehdään aina muutoksia ja lopullisen suunnitelman valmistuminen vie usein vähintään 3–4 kuukautta. Suunnitelman valmistumisnopeus riippuu myös suuresti ajasta, jonka asiakas käyttää projektiratkaisujen tarkistamiseen ja palautteen antamiseen.

Kun suunnitelma on valmis, voi hakea rakennuslupaa tai antaa hakemisen rakentajan tehtäväksi.

 

4) Hintakysymykset ja sopimusneuvottelut (1–2 kuukautta)

Yksittäisen projektin hinnan laskeminen vie keskimäärin 4–6 viikkoa, kun taas standardiprojekteissa voit saada tarjouksen nopeammin. Lisäksi hintatarjousten tarkistaminen, työn sisällön selventäminen ja sopimuksen neuvotteleminen vievät aikaa.

Rakentamiseen tarvitaan yleensä lainaa, ja myös parhaan pankkilainan löytäminen vie aikaa.

 

5) Talopaketin toimitus ja perustusten rakentaminen (1-3 kuukautta)

Talopaketin toimitusaika riippuu paljon valitsemastasi projektista ja tilauksen toteuttamisjärjestyksestä. Perustusten rakentaminen vie keskimäärin 4-5 viikkoa.

Kaiken kaikkiaan valmistelutyöt vievät huomattavasti aikaa, ja vaikka monia töitä voidaan tehdä samanaikaisesti, menee valmistelutöihin yhteensä5–6 kuukautta tai enemmän.

Aloita rakennussuunnittelu viimeistään syksyllä, niin voit aloittaa talosi rakentamisen jo keväällä! Lue lisää suunnittelupalvelusta!