Tee kodistasi itsesi näköinen!

Onko laajasti käytetyn suunnitelman mukaan rakennettu talo ainutlaatuinen ja edukseen erottuva? Ei ehkä ensi näkemältä, mutta se on mahdollista. Sekään ei riitä, vaan rohkenemme väittää, että jokaisella talonomistajalla on tärkeä tehtävä muokata kotinsa itsensä näköiseksi ja personaalliseksi asumukseksi. Miksi pidämme ainutlaatuisuutta niin tärkeänä ja miten se saavutetaan?

 

Ainutlaatuisuus on arvo sinänsä

Nykyaikana arvostetaan, enemmän kuin mitään muuta, ainutlaatuisia ja tavanomaisesta totutusta poikkeavia ratkaisuja, ainutlaatuisia ideoita sekä niiden toteuttamista. Jokainen ihminen muokkaa elinympäristönsä persoonansa pohjalta oman näköisekseen ja vaikuttaa samalla myös monien muiden elämänmenoon. Uudet ideat ja arvot syntyvät usein juuri erilaista ajatusmaailmaa, erilaisia asenteita, erilaisia osaamis- ja taitotasoja edustavien ihmisten välisenä yhteistyönä.

Elinympäristöllä on suuri vaikutus ihmisen kehitykseen ja muun muassa hänen luovuutensa heräämiseen. Elinympäristö ei ole pelkästään se lähin alue, jossa elämme, vaan ajallisesti vietämme suuren osan elämästä erilaisissa rakennuksissa, kotona ja työpaikalla.

Tässä yksi syy, miksi kotitalon valinnalla on itsesi ja perheesi kannalta tärkeä merkitys ja vieläkin tärkeämpää on muokata kodista omien tarpeiden ja esteettisen maun mukainen viihtyisä paikka. Kotiympäristön on tarjottava meille turvallisuuden tunnetta, inspiraatiota ja ennen kaikkea viihtyisyyttä, ja sen saavuttamisen pitää jokaisen kodinomistajan pohtia ja tehdä päätöksiä jo aikaisessa suunnitteluvaiheessa.

 

Pienilläkin muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus

Kodin ainutlaatuiseksi ja omien tarpeiden mukaiseksi muokkaaminen ei tarkoita pelkästään näyttävää ulkoilmettä tai värivalintaa. Jo pieni muutos riittää tekemään talosta sisältä ja ulkoa kodikkaan ja viihtyisän paikan  .

Pieni, mutta vaikuttava muutos on esimerkiksi talon ikkunanpielien ja kulmalistojen värisävyn muuttaminen tai talon ulkovalaistuksen uusiminen, milloin talo näyttää valaistuna aivan erilaiselta. Omin käsin toteutetut muutokset luovat lämpimän tunnelman aina, kun saavut töistä kotisi porteille.

Talon ainutlaatuisen ilmeen luomisessa ei ole yleensä kyse ratkaisujen vaatimista menoista, vaan yksinkertaisesti siitä, että asiaa ei tulla ajatelleeksi ja se jää tekemättä.

Näihin yksityiskohtiin kannattaisi kiinnittää huomion jo talon suunnitteluvaiheessa ja varata toisinaan todella vähäisten muutosten toteuttamiseen lisärahaa ja ilmoittaa suunnitelmista myös rakentajalle hyvissä ajoin. Kodin ulkoilmeen viimeistelemisen ehkä vaikein vaihe on sopivan idean kehittäminen. Toteutus on usein paljon helpompaa ja lisäkustannuksetkin jäävät usein melko alhaisiksi.

Jokainen voi itse kehittää haluamansa ideat ja parhaat ratkaisut kotitalonsa luonteen ja parhaiden puolien esiin nostamiseen. Olivat muutokset isoja tai pieniä, vain ne tekevät kodista omistajien näköisen.

Tee kodistasi kaunis ja persoonallinen!