CLT-omakotitalo kaupunkimiljöössä

Finnlogin taidonnäytteenä valmistui hiljattain Viroon CLT-omakotitalo, jossa moderni puurakennus istuu saumattomasti kaupunkiympäristöön.

KATSO VIDEO

Päätös käyttää CLT-elementtejä

Asiakas halusi uniikin puurakennuksen, joka sopisi täydellisesti kaupunkiympäristöön.

Koska klassinen puurakennus ei olisi sopinut kaupunki-arkkitehtuuriin, CLT valittiin suunnittelun lähtökohdaksi.

CLT: joustavuus arkkitehtuurissa

CLT, eli ristiinliimattu puu on massiivipuumateriaali, joka on ihanteellinen valinta modernissa arkkitehtuurissa ja erityisesti kaupunkiympäristöissä, joissa on huomioitava tarkemmat esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Tässä kaupunkiympäristöön sijoittuvassa projektissa edellytettiin matalaa kattoa ilman räystäitä.

Tavallista suurempi koti

Talon kokonaispinta-ala on noin 200 neliömetriä. Siinä on kolme makuuhuonetta, tilava olohuone, keittiö ja sauna, jossa on pukuhuone, mikä oli yksi perheen erityistoiveista. Lisäksi talossa on monikäyttöinen vierashuone, joka yhdistää kaksi toimintoa yhteen huoneeseen. Tämä keskimääräistä suurempi talo on suunniteltu huolellisesti ja tarjoaa mukavuutta ja toiminnallisuutta jokaisessa neliömetrissä.

Rakentaminen kesti kahdeksan kuukautta

Rakentaminen eteni vaikuttavan nopeasti – suunnitteluun ja rakennusluvan hakemiseen kului vain pari–kolme kuukautta, ja rakentaminen kesti vain muutaman kuukauden. Kaikki vaiheet sujuivat ongelmitta maaliskuun puolivälissä alkaneista perustustöistä perheen sisäänmuuttoon marraskuun puolivälissä.

CLT-elementtirakennukset ovat esteettisen kauneuden lisäksi erityisen energiatehokkaita. Rakennuksen lämpöeristys ja siinä käytetyt tekniset järjestelmät, kuten lämpöä talteenottava ilmanvaihto ja maalämpö, takaavat edulliset ylläpitokustannukset. Kaikkiin talon huoneisiin on asennettu lattialämmitys sekä ensimmäisessä että toisessa kerroksessa, mikä lisää päivittäistä asumismukavuutta.

Katso video CLT-elementtien asentamisesta TÄSTÄ.