Finnlogin 20-vuotisjuhlat nostavat tunnelman kattoon

Finnlog juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan

Finnlogin toimitusjohtajan ja yrittäjän Alar Antonin mukaan on suuri ero, onko yritys toiminut alalla kaksi vai 20 vuotta.

”Kokemus tuo varmuutta ja osaamista toimia yllättävissäkin tilanteissa. Kokemus tuo myös herkkyyttä kuulla asiakkaan toiveet ja tarpeet ja luoda niiden pohjalta arjessa toimiva sekä asiakkaan budjettia kunnioittava ratkaisu.”  Alar Anton uskoo, että näiden arvojen ja periaatteiden mukaan toimimalla Finnlog on saavuttanut asiakkaidensa luottamuksen ja nyt 2023 kunnioitettavan 20 vuoden iän.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä massiivihirsi- ja CLT-elementtitaloja myyvä Finnlog Group Oy on löytänyt markkinarakonsa – työtä ei voi kuvailla persoonattomaksi liukuhihnatuotannoksi, sillä tekemisessä painottuvat taidokas rakentaminen ja talojen arvon lisääminen. Saumaton yhteistyö tunnettujen Viron ja Suomen arkkitehtien kanssa tarjoaa mukavuutta, käytännöllisyyttä ja estetiikkaa innovatiivisessa hengessä. Jokainen koti on kuin räätälin puku: asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan rakennettu.

Finnlogin toimitusjohtaja Alar Anton summaa yhteen Finnlogin taivalta tähän päivään: Olemme kehittyneet hurjasti näiden vuosien aikana ja selviytyneet voittajina erilaisista haasteista.

Vaikka talot huokuvat laatua ja ainutlaatuisuuttaan, ovat ne myös suunniteltu arkkitehtonisesti järkevästi sekä kustannustehokkaasti, mikä merkitsee asiakkaalle selvää säästöä kustannuksissa ja ajassa. Kyky rakentaa näyttäviä energiatehokkaita rakennuksia, rohkeus toteuttaa ideoita sekä halu tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ovatkin taanneet Finnlogille jo kahden vuosikymmenen pysyvyyden markkinoilla.

Mistä kaikki sai alkunsa – Alar ei luopunut visiostaan

 

Yritys sai alkunsa vuonna 2003, kun Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Alar Anton halusi kokeilla omaa liiketoimintaansa työskenneltyään ensin jonkin aikaa rakennusalalla. Ajatuksena oli alkaa valmistaa luksushirsitaloja Viron markkinoille. Vaikka suurin osa Antonin ystävistä piti tuotteita aivan liian kalliina ja ideaa pähkähulluna, näki tuolloin suklaan tukkumyyjänä toiminut ja nykyään yrityksen johdossa vaikuttava Kuldar Arro Alarin ideassa potentiaalia.

Yrityksen alkuaikoja rankoiksi kuvailevan Alarin mielestä alun suurimmaksi haasteeksi nousi rahoitus. Toiminta startattiin erään Alarin vanhan asiakkaan myöntämän 1,5 miljoonan kruunun lainan turvin, joka sovittiin maksettavaksi takaisin neljän vuoden kuluessa. Kun ensimmäiset kahdeksan kuukautta kuluivat puhtaasti kontaktien etsimiseen ja sopimusten solmimiseen ilman varsinaista myyntiä, alkoi sijoittaja hieman hermostua. Suomesta löytynyt talovalmistajakumppanikin piti utopistisena yrityksen lupausta myydä 50 taloa vuodessa.

Alar Anton Finnlog kuva

Tavoite kuitenkin saavutettiin ja suomalaiset alkoivat kunnioittaa rohkeita virolaisyrittäjiä. Alar painottaa, että alussa kaikki raha mikä tuli, myös meni, ja yrittäjät elivät käytännössä kädestä suuhun. ”Kun minulta nykyään kysytään, mitä oman yrityksen perustaminen vaatii, vastaan, että ensimmäiset viisi vuotta on tehtävä kirjaimellisesti 24 tuntia vuorokaudessa työtä ilman rahaa. Rehellisesti sanottuna minusta ei olisi enää sellaiseen uhraukseen.” 

Nuoren yrityksen kriiseistä selvittiin kunnialla

 

Viron lisäksi Finnlog on laajentanut toimintaansa myös muualle maailmaan. Uusille markkinoille meno ei sujunut aivan mutkitta; vuosien 2008-2009 talouskriisi söi puolet liiketoiminnasta hetkessä ja ruplan arvon romahtaminen teki saman uudelleen. Lopulta ei yhtäkään työntekijää tarvinnut onneksi lomauttaa, sillä kriisiä edeltäneet vuodet olivat olleet liiketoiminnalle hedelmällisiä ja idän markkinan epävarmuuteen oltiin osattu varautua ennakoivasti. Toimitusjohtajana työskentelevä Alar ei myöskään tarttunut muiden kehotuksiin vaihtaa alaa. Alkuun suomalaisen talovalmistajan edustajana toimineesta yrityksestä oli vuosien saatossa syntynyt oma brändinsä, joka on kantanut ylpeästi Finnlogin nimeä vuodesta 2010 lähtien.

Vuosina 2016-2017 elettiin jännittäviä aikoja kun liiketoimintaa lähdettiin rantauttamaan muun muassa Englannin, Intian, Azerbaidžanin ja Kazakstanin markkinoille, kunnes Saksasta löydettiin pysyvä myyntipiste. Nykyään Finnlog -konsernin 10 miljoonan euron vuosiliikevaihto jakautuu tasaisesti Viron, Suomen ja Saksan välille. Neljättä kohdemaata etsitään parhaillaan.

Kokemus tuo tekemiseen vakautta

 

Alarin mukaan siinä on suuri ero, onko yritys toiminut alalla kaksi vai 20 vuotta. ”Pitkäaikaiset pelaajat tietävät, mitä vaikeissa tilanteissa voi tapahtua, ja osaavat selviytyä niistä.” Karttuneen kokemuksen myötä hän on myös ymmärtänyt olevansa ennemmin yrittäjä kuin voitonhaluinen liikemies. Vaikka rahakin on tietysti tärkeää, on hyvä työ ja tyytyväinen asiakas kuitenkin tärkeämpiä kuin pelkkä liikevoitto. Alar uskoo, että tällä periaatteella Finnlog on saavuttanut kunnioitettavan 20 vuoden iän, mutta myös työllistänyt rakennusalan työntekijöitä yli 18 vuotta. 

Menestyvän ja luotettavan yrityksen tulee paitsi vaalia rehellisyyttä ja välittää niin asiakkaistaan kuin työntekijöistään, olla lisäksi innovatiivinen ja eteenpäin katsova. Finnlogilla tämä tarkoittaa sitä, että toimialan kehittämiseen, kuten esimerkiksi IT-järjestelmiin, panostetaan paljon niin ajallisesti kuin rahallisestikin, jotta työ sujuisi nopeasti ja lopputulos olisi parempi.

Suomessa työskentelee Alarin ja valikoitujen kumppaneiden lisäksi tällä hetkellä kaksi myyjää Marko Turunen ja Aira Bauman, joiden osaaminen tuo jälleen lisää varmuutta tekemiseen. Myynti-insinööri Marko etsii ratkaisut asiakkaiden talonrakentamiseen liittyviin haasteisiin suunnittelusta toteutukseen, unohtamatta maanrakennustöitä ja viranomaisyhteyksiä.

Aira taas puolestaan tuo tiimiin helposti lähestyttävää asiakaspalveluhenkisyyttä. Hänellä on vuosien kokemusta hirsirakennusten suunnittelusta ja myynnistä. Tämä on vahvistanut myös asiakastyytyväisyyttä. Vaikka Suomessa rakentamisen markkina elää epävarmaa aikaa, on tämän porukan osalta katse tulevaisuudessa.

“Tehtävänämme on toteuttaa ihmisten unelmia. Annamme ammattitaitomme asiakkaidemme käytettäväksi”, Marko sanoo.

“Autan mielelläni ihmisiä heidän unelmien toteutuksissa. Olkoon se sitten uusi koti tai huvila”, Aira jatkaa.

Finnlog WisdomHouse atriumpihainen tumma CLT-talo ulkoapäin

Ei mitään liukuhihnatuotantoa vaan energiatehokasta nykyaikaista rakentamista

 

Tällä hetkellä taloja rakentuu vuodessa noin 90, joista Finnlog Group myy noin 50-60 taloa omalla nimellään ja loput rakennetaan yhdessä kumppaneiden kanssa. Taloja tehdään uudenlaisista neliönmuotoisista hirsistä, jotka ovat perinteisiä hirsiä vakaampia ja ilmatiiviimpiä, sekä energiatehokkaammista CLT-eristetyistä elementtiseinistä, jotka kattavat jo 35 % Finnlogin tuotteista. Alar uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana CLT-talot kasvattavat suosiotaan entisestään ja tavallisten hirsien osuus laskee.

Finnlog on löytänyt markkinarakonsa – taloja ei tehdä liukuhihnatuotantona, vaan tekemisessä painottuvat rakentaminen sekä talojen arvon lisääminen. 

 ”Joskus asiakkaat kysyvät, miksi heidän pitäisi ostaa talonsa meiltä, ​​jos he saisivat yksityiskohdat myös suoraan talotehtaalta? Se on samanlainen kuin tietokoneet – kaikki osat ovat saatavilla, mutta silti ihmiset eivät ala itse koota tietokonetta, koska heillä ei ole siihen tietoa tai aikaa. Sama on talon kanssa, että asiakas voi ostaa materiaaleja, löytää arkkitehdin, kokoajia ja rakentajia, mutta hänellä ei ole tarpeeksi tietoa ollakseen töiden johtaja”, Alar kuvailee. 

”Etunamme on kuitenkin pelkän rakentamisen lisäksi rakennusten suunnittelu arkkitehtonisesti oikein, järkevästi ja tiiviisti, mikä puolestaan ​​merkitsee asiakkaalle sekä hinta- että ajansäästöä.”

Oikea koti sopii asukkaalleen ja on räätälöity vastaamaan unelmia, koska lopulta kodin tärkein elementti on asukas.

Katso syntymäpäivätarjous – vesikate kaupan päälle! 

Kampanja päättyy 30.12.2023

Finnlog Wisdomhouse olohuone, jossa takka ja näkymä isoista ikkunoista ullos. Likuovet atriumpihalle avoinna.

Talojen kuvat: Pääkuva Villa Lippa, Villa Miekka ja WisdomHouse: Paula Osenius, Harjumaa, Villa Luella: Katri Kapanen