Hirsitalon rakentamisen kustannukset

Hirsitalo: millainen hinta sille muodostuu?

Hirsitalon rakentamisen kustannukset

Kun suunnitteilla on rakennuttaa hirsitalo, voi projektin hinta mietityttää. Finnlog suunnittelee ja rakentaa yksilöllisiä taloja, joista suurin osa on uniikkeja. Emme myy valmiita talopaketteja, joten hinta-arvion tai alkaen hinnan antaminen talolle on haastavaa. Vaikka aiemmin toteuttamiamme taloja voikin käyttää suunnittelun pohjana, vaikuttavat esimerkiksi talon sisämateriaalit hinnan muodostumiseen niin paljon, että hintaa on vaikeaa määritellä etukäteen.

Hirsitalon rakentamisen kustannuksia voi kuitenkin arvioida siten, että arvioi kuinka suuren osan kukin työvaihe budjetista muodostaa. Myös sitä voi arvioida, miten Finnlogin hirsitalon ja CLT-talon rakentamisen kustannukset eroavat perinteisestä valmistalopaketista, jossa rakennetaan eristetty puutalo.

Työvaiheiden osa kokonaiskustannuksista

Suurin ero tavalliseen puutaloon verrattuna muodostuu talon ulkoseinistä. Hirsitalojen ulkoseinät valmistetaan lamellihirrestä, minkä vuoksi hirsitalot ovat arvokkaampia kuin perinteiset, eristetyt puurunkotalot. Ulkoseinien osuus hirsitalon kokonaiskustannuksista onkin suurin osuus, noin 10-15 %. Tähän vaikuttaa talon koko sekä arkkitehtuuri.

Toinen suuri osa kustannuksista muodostuu yleensä talon perustuksista. Rakennuspaikka ja tontin ominaisuudet vaikuttavat valittavaan perustustapaan. Kantavalle maaperälle voidaan suunnitella maavarainen perustus, joka on kustannuksiltaan edullisin. Ei-kantavalla maaperällä, kuten savimaalla, käytetään paaluperustuksia. Kun käytetään paaluperustuksia, maarakentamisen kulut pienenevät ja saadaan samalla rakennettua niin sanottu rossipohja eli tuulettuva alapohja. Epätasaiselle rakennuspaikalle voidaan suunnitella ja toteuttaa porapaaluperustus, jossa talo rakennetaan paalujen varaan.

Rakennamme hirsitaloihin useimmiten peltikaton, joka on suosituin kattomateriaalivalinta. Toteutamme myös tiili- ja huopakatot tai jopa viherkatot. Katon osuus kustannuksista on noin seitsemän %. Saman verran kustannusten osuudesta (noin seitsemän prosenttia) vievät ikkunat ja ulko-ovet. Viime aikojen suosituin ikkunavalinta on ollut puualumiini-ikkunat, koska ne kestävät erinomaisen hyvin. Hirsitalon lämmitysjärjestelmät muodostavat kustannuksista noin kuusi prosenttia.

Hirsitalon suunnittelukustannukset vievät yleensä noin viisi prosenttia talon kokonaiskustannuksista. Myös talon sähkötyöt muodostavat noin viiden % verran kokonaisuudesta. Talon väliseinät, talossa käytetty lämmöneristysmateriaali ja vesi ja viemäröinti muodostavat kukin noin neljän prosentin osuuden kustannuksista. Hirsitalon ilmanvaihdon kustannusten osuus kokonaisuudesta on noin kolmen % luokkaa.

Näiden lisäksi hirsitalon budjettiin tulee varata tilaa myös sisämateriaaleille. Emme laskeneet niitä mukaan tähän, koska materiaalit ovat täysin asiakkaan valittavissa. Jokaisen oma maku on ohjenuorana sille, millaiset kiintokalusteet, kodinkoneet, laatat ja parketit taloon valitaan.

Vertailussa: hirsitalo ja puutalo

Hirsitalon ulkoseinät kustantavat enemmän kuin perinteisen puurunkotalon ulkoseinät. Finnlog käyttää myös sisämateriaaleissa ja eristeenä laadukkaampia materiaaleja kuin perinteisissä puurunkotaloissa, minkä vuoksi kustannukset voivat olla korkeammat kuin tavanomaisissa puutaloissa. Emme asenna hirsitaloon kevytväliovia, laminaattilattioita tai mdf-levystä valmistettuja kattoja.

Käyttämämme lämmöneriste, puukuitueriste, on myös arvokkaampaa kuin perinteisissä puutaloissa usein käytetty mineraalivillaeriste. Lisäksi rakennamme väliseinät erikoiskovasta kipsilevystä tavallisen sijaan. Hirsitalo ja sen arvokkaampi hinta selittyy siis ulkoseinillä ja arvokkaammilla materiaalivalinnoilla, jotka täydentävät laadukasta ulkoseinämateriaalia, hirttä.

Haluatko rakennuttaa oman hirsitalon? Ota yhteyttä!