Hirsitalon ilmanvaihto

Hirsitalon ilmanvaihto

Hirsitalon ilmanvaihto takaa terveellisen ja hyvän sisäilman.

Hirsitalon “hengittämisellä” tarkoitetaan massiivisen puumateriaalin kykyä sitoa kosteutta ympäristöstään ja luovuttaa sitä myöhemmin. Tämä auttaa jonkin verran tasoittamaan äkillisiä ilmankosteuden muutoksia ja vakauttaa ilmankosteutta sisätiloissa. Hirsitalon ilmanvaihto ei kuitenkaan tapahdu hirren läpi niin, että sitä voisi kutsua ilmanvaihdoksi. Siksi hyvä ilmanvaihto tulee taata myös luonnollisessa ja hengittävässä hirsitalossa.

Laadukkaasti rakennettu hirsitalo on ilmatiivis. Talon ilmatiiviys on tarpeen erityisesti siksi, että talo olisi energiatehokas, eikä siinä olisi vuotokohtia, joista lämpö pääsee ulos talosta halkeaman tai riittämättömän tiivistyksen vuoksi.

Finnlogin talojen etu on laadukas lamellihirsi, jonka ansiosta seinät ovat ilmatiiviit, eivätkä ne painu.


Hirsitalon ilmanvaihto: eri vaihtoehdot

Hirsitalon ilmanvaihtoratkaisut eivät eroa muista taloista. Hirsitaloissa on mahdollista käyttää luonnollista ilmanvaihtoa ja koneellista ilmanvaihtoa sekä niiden yhdistelmiä.

Luonnollisen ilmanvaihdon (kutsutaan myös poistoilmanvaihdoksi) tapauksessa ilmaventtiilit tehdään ulkoseinään. Ilmanpaine-erojen vuoksi ilma liikkuu ulkoa tiloihin ja kosteista tiloista koneellisella ilmanvaihdolla tai esimerkiksi tulisijojen piippujen kautta ulos.

Suunnitteletko hirsitalon rakentamista? Tutustu hirsitaloihimme!