Villa Hassula | Tunnelmallinen hirsitalo pääkaupunkiseudulla

 

“Talosta tuli jopa parempi, mitä uskalsimme odottaa, sitä rakentaneiden ammattilaisten johdosta. Päivätöiden ohella olisi ollut täysi mahdottomuus olla koko ajan paikalla valvomassa muiden tekemisiä.”

Villa Hassula on tunnelmallinen 139 m2 hirsitalo. Talon seinustaa koristaa avarat ikkunat sekä iso terassi. Talossa näkyy lamellihirren luonnonläheinen tunnelma ja värimaailma sisustuksessa on rauhoittava ja seesteinen. Samaa tunnelmaa haettiin koko urakassa – avaimet käteen, luotettavasti ja helposti.

 

Mistä lähti inspiraatio avaimet käteen -taloon?

Asukkaalla oli alunperin ajatuksena rakentaa talo valmiista mallista. Tällä ajatuksella hän lähestyi erilaisia talotoimittajia.

Kesällä 2021 asukkaat vierailivat Lohjan asuntomessuilla ja hetken mielijohteesta he päätyivät ajamaan myös Finnlogin rakentamaan Villa Lippaan. “Ihailimme taloa ja työnjälkeä, vierailun jälkeen jätimme viestin Finnlogin myynti-insinöörille Turusen Markolle”, asukas kuvailee.

Vuoden 2022 alkupuolella kilpailutus eri talotoimittajien välillä oli loppusuoralla ja kävi selväksi, että pelkkä hinta ei voi määritellä tulevaa kodin valintaa. Lopulta painoarvoa päätettiin laittaa yhteistyön avoimuudelle ja luottamukselle.

Finnlogin eduksi tilanteen ratkaisi hinnoittelun avoimuus, rakennusprosessin avaaminen sekä tieto kumppaneista, jotka lopulta tekisivät sähkö- ja putkityöt. “Lisäksi arvostimme myös Markon osaamista ja apua matkan varrella”, asukas kiittää.

Saumatonta kommunikointia ja hyvää yhteydenpitoa

Kun asukkaalta kysyttiin, miten yhteistyö Finnlogin kanssa sujui, hän avaa yhteistyön helppoutta ja sujuvuutta. 

“Talosta tuli jopa parempi, mitä uskalsimme odottaa, sitä rakentaneiden ammattilaisten johdosta. Yhteistyö Finnlogin kanssa oli alusta asti jouhevaa ja mutkatonta.  Rakennusvaiheessa projektipäällikön sai aina tarvittaessa kiinni ja rakentajien kanssa kommunikointi sujui saumattomasti.

Mieltä myös lämmitti se, että rakentamisen aikana työmaa oli siisti ja jätteet oli pussitettu. Näin meidän hommaksi jäi vain jätteiden kuskaaminen jäteasemalle. Samoin kaikki rakennusmateriaalit oli huolella peitelty ja suojattu jokaisen päivän päätteeksi riippumatta siitä, mitä sääennuste sanoi.” 

 

Rakentaminen sujui vauhdikkaasti

Rakentaminen sujui varsinkin alussa vauhdikkaasti ja pääosa tavaroista tuli Finnlogin tilaamina. Hirret saapuivat tontille 12. elokuuta 2022 ja talo sekä autokatos olivat sateelta suojassa 24. elokuuta. Syyskuussa talolla oli vesikatto ja ikkunat paikoillaan, heti lokakuun alussa tehtiin lattiavalu.

Samaan aikaan kun talolla asiat etenivät vauhdikkaasti, Villa Hassulan rakennuttajat pohtivat vielä viimeisiä materiaalivalintoja sekä hirsiseinien sisäsävyä ja maalailivat hirren pätkiä tuoden niitä talolle. Marraskuussa ratkaisu sisäseinien väristä oli viimein tehty ja hirret saivat värin pintaan.

Saatavuusongelmat eivät juurikaan häirinneet projektia ja tästä Finnlogin tiimi saa suuresti kiitosta. Ainut kompromissi tehtiin, kun saunaan suunniteltua tervaleppää ei ollutkaan saatavilla, vaan sen sijaan käytettiinkin lämpöhaapaa. 

Hyvät yhteistyökumppanit onnistumisen kulmakivinä

”Onnistuimme valitsemaan hyvät yhteistyökumppanit, joiden tekemiseen saattoi luottaa. Tämä oli kaiken kaikkiaan koko projektin onnistumisen kulmakivi. Päivätöiden ohella olisi ollut täysi mahdottomuus olla koko ajan paikalla valvomassa muiden tekemisiä”, asukas kuvaa.

Talosta tuli omanlaisensa uniikki hurmuri, joka toivomusten pohjalta tuo ympäröivän luonnon osaksi talon sisätiloja. “Kuka ei voisi olla rakastumatta tämän talon terassiin”, asukas ylistää. Sisätiloista on pakko nostaa jalustalle tummanvihreä keittiö, sisäkattojen Dyyni-paneelit sekä yhden makuuhuoneen Ritola & Pihlgren tapetti.

Myös hirsiseinien väri ilahduttaa onnistumisellaan — Teknos Helo Solana Wax sävytettynä Tikkurilan sävyllä Matsutake. Hirret on pesty, harjattu ja käsitelty kerran. Alla oli jo jonkin verran kellastunut hirsi. Tätä kelpaa nyt tuijotella.

Tuliko projektissa jotain yllätyksiä?

Aina urakoihin saattaa sisältyä pieniä yllätyksiä, pintamateriaaleja saattaa rikkoutua, paalutussyvyys pitääkin muuttaa, lunta tulee paljon tai päätöksien ja lupien määrään ei osaa varautua ennalta. Pieniä muutoksia tuli myös tässäkin projektissa.

Villa Hassulassa piipun paikka oli urakan aikana muuttunut ja takka hormeineen ja piippuineen oli tilattu alustavien kuvien mukaan. Tämä valkeni takan asennusvaiheessa ja piippu ei sopinutkaan paikalle. “Onneksi kuitenkin hormiin saatiin jatkopala ja peltiseppä teki yötöitä ja tuli seuraavana aamuna kukonlaulun aikaan asentamaan piipun ennen sateita”, asukas kertoo tilanteesta.

Finnlogilta kerrotaan, että tilanne saatiin onneksi hyvällä lopputuloksella maaliin ja tämä todisti, että kuvien versionhallinta on myös tärkeä osa urakkaa. Joskus 2 D kuvista näin pienen muutoksen havaitseminen voi olla hankalaa.

Miltä projekti vaikutti Finnlogin myynti-insinöörin silmin?

”Tapasimme perheen kanssa ensimmäisen kerran rakennuspaikalla. Heillä oli selkeästi talon suunnittelu vielä kesken, jolloin tarjosin tutun arkkitehdin apua, jonka arvelin soveltuvan juuri tähän kohteeseen. Perhe pääsikin arkkitehdin kanssa yhteisymmärrykseen ja ARK-suunnitelmat valmistuivat kustannuslaskentaan. Sovimme perheen kanssa toimituksen laajuuden ja hinnan, ja laitoimme hankkeen prosessiimme.

Hanke eteni aikataulussa ja mikä tärkeintä, työn jälki kestää arvostelun”, kertoo Finnlogin myynti-insinööri.

Jos rakentaminen on ajankohtaista, tutustu suunnittelupalveluumme!